Aidahasic

Kadaif sa orasima.

Domaća ,bosanska,omiljena poslastica.

Aidahasic

Kadaif sa orasima.

Domaća ,bosanska,omiljena poslastica.

Sastojci:

Kadaif: Jedna veća kesa tankog kadaifa

Orasi: Minimalno 250 gr.

Šećer: 70 dkg

Voda : 6-8 dl

Limun: Pola

Puter: 200 gr

Priprema:

Način pripreme

Poslagati pola  količine kadaifa u srednju dublju tepsiju, pa posuti istopljenim puterom i orasima, po želji i grožđice staviti. Zatim preko složiti drugu polovinu kadaifa.Preliti sa piterom,iz kašike,ravnomjerno Kadaif se mora lijepo složiti. Nije problem sto se lomi dok se slaže, bitno je da ne ostane šuplje oko rubova tepsije, da sredina ne bude viša ili rubovi. Lijepo i ravnomjerno poravnati. ( Može se u veliku dublju zdjelu istresti kadaif,malo rukama izlomiti,posuti sa jednim istopljenim puterom,izmješati,pa onda slagati u tepsiju)

Rernu uključiti na 170°-180°C. Kada se ugrijala staviti tepsiju s kadaifom.

Kadaif treba nadgledati, može brzo zagoriti. Čim dobije svjetlo smeđkastu boju smanjiti temperaturu na 150°C i pokriti ga folijom. Nakon deset minuta smanjiti na 130° i nastaviti peći još petnaestak minuta.

Onda otvoriti rernu da izadje vrelina i smanjiti na 90°C i ostaviti u rerni još nekih deset minuta. Bitno je da se isuši i ispeče.

Kada se kadaif malo ohladi, zaliti ga agdom(koju isto treba malo prohladiti) polako iz kutlače.

Agda:

Šecer i vodu sa dodatih par kriškica limuna i jednom kašikom soka od limuna, kuhati 12-15 minuta. Agda ne smije biti "tanka" vodenasta kada se skuha. Često napravim agdu 1kg šećera na 1 litar vode, jer desi se da kadaif upije više agde nego što očekujem. Ako i ostane, višak agde ostavim u frižider i utrošim u nešto drugo. Na jedno veće pakovanje tankog kadaifa,ide 70.dkg šećera i 6-8 dl vode.

Sastojci:

Kadaif: Jedna veća kesa tankog kadaifa

Orasi: Minimalno 250 gr.

Šećer: 70 dkg

Voda : 6-8 dl

Limun: Pola

Puter: 200 gr

Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete.