tajnakuhinje

Punjene pogačice

Zilka Kadrić

tajnakuhinje

Punjene pogačice

Zilka Kadrić

Sastojci:

Vode: 100 ml

Mlijeka: 450 ml

Germa: Kašika i po

Brašno: 600 gr

Ulja: 1 kašika

Soli: Pola kašikice

Šećera: Pola kašikice

Jaje: 1 kom

Piletina/Junetina: 800 gr

Tajna začin : 1 kašika

Vrhnja: 1 šolja

Gljive: 500 gr

Priprema:

100 ml vode, 250 ml mlijeka, zagrijat, te u zagrijano dodat veliku kašiku i po germe, ovamo u posudu stavit oko pola kg brašna, dodat 1 kašiku ulja, malo soli, malo šećera, 1 jaje, i kad ovamo germa nadođe, zakuhat s tim, nek nadolazi jedno sat i po, ali ga je potrebno prebacivat povremeno.

Ovamo proprzit meso koje želite, sitno ga bas izrezat na kockice ( ja sam pravila s junetinom), i začiniti Tajna začinom, zatim napraviti sos, malo vrhnja, malo mlijeka i kašika brašna, i miješat dok se ne zguse, to jest dok prokuha, zgusnut ce se, zatim dodati u meso i da bude gusto. Očistit gljive, narezati ih sitno, i staviti ih na šporet "da puste vodu", te je odmah proliti dok se pojavi, onda dodati malo ulja u gljive i propržiti. Zatim sjediniti meso u sosu i gljive.

Tijesto podijeli na više dijelova, jedno 5 loptica, svaki razviti na krug, stavi fil na sredinu, preklopiti i okolo spojiti viljuškom.

Pouljiti tepsiju, i poredati pogacice, te ispeći.

Prijatno!

Sastojci:

Vode: 100 ml

Mlijeka: 450 ml

Germa: Kašika i po

Brašno: 600 gr

Ulja: 1 kašika

Soli: Pola kašikice

Šećera: Pola kašikice

Jaje: 1 kom

Piletina/Junetina: 800 gr

Tajna začin : 1 kašika

Vrhnja: 1 šolja

Gljive: 500 gr

Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete.