tajnakuhinje

Krofne

Zilka Kadrić

tajnakuhinje

Krofne

Zilka Kadrić

Sastojci:

Brašno: 750 gr

Mlijeko: 400 gr

Ulje: 50 ml

Germa: 40 gr

Šećer: 1 kašika

Soli: Pola kašikice

Jaja: 2 kom

Priprema:

U mlijeko pokiseliti germu, i izmutiti žicom, zatim dodati pola mjere brašna, i nastaviti mutiti, dodati ulje, kašiku šećera u prahu, malo soli, i dvoje jaja, opet izmutiti, te dodati ostatak brašna i nastaviti mijesiti rukom dok se ne dobije lijepo dorađeno tijesto. Prekriti ga salvetom, i ostaviti da se udupla. Kad se udupla, na pobrašnjenu ploču ga razviti debljine 1 cm, i vaditi čašom, veličinom koju vi želite, zatim na malo pobrašnjenu tacnu stavljati krofne i prekriti salvetom da opet nadođu jedno 20 minuta.
U dublju šerpu ili tavu ( ja sam u tavi pržila), staviti veću količinu ulja i zagrijati dobro, da bude baš vrelo. Kad krofne nadođu, stavljati ih u ulje, strana koja je bila okrenuta prema gore i koja je nadošla, staviti u tavu donju, znači preokrenuti gornju stranu dolje, poklopiti tavu, i sačekati minutu, ili čak manje, dok porumene preokrenuti ih, i tako ponoviti postupak sa svakom krofnom. Na kraju posuti šećerom u prahu. 

Prijatno!

Sastojci:

Brašno: 750 gr

Mlijeko: 400 gr

Ulje: 50 ml

Germa: 40 gr

Šećer: 1 kašika

Soli: Pola kašikice

Jaja: 2 kom

Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete.