tajnakuhinje

Egipat torta

Amna Musa

tajnakuhinje

Egipat torta

Amna Musa

Sastojci:

Brašno: 1 kašika

Šećer: 5 kašika

Bjelanjaka: 5

Oraha: 100 gr

Fil 1: ;

Žumanjaka: 10

Šećera: 10 kašika

Gustin: 8 kašika

Mlijeka: 600 ml

Maslac/margarin: 250 gr

Šećer u prahu: 5 kašika

Fil 2: ;

Šećer: 300 gr

Orasi: 200 gr

Slatko vrhnje: 300 gr

Priprema:

Kora

5 bjeljanjaka
5 kas.secera
100 gr oraha
1 kas. brasna
Mjera za 1 koru. Peci 2 kore.

Fil 1


10 zumanjaca
10 kas.secera
8 kas.gustina
600 ml mlijeka
250 gr maslaca/margarina
5 kas. prah secera

Fil 2


300 gr secera
200 gr rijezge
300 ml slatke pavlake

Kora: Umutiti bjelanca sa secerom i dodati ostale sastojke.


Fil 1: 400 ml mlijeka staviti da provri. U ostalih 200 ml dodati zumanjce, gustin i secer i skuhati kao puding. Kad se ohladi dodati margarin ili maslac. Dodati aromu vanilije.


Fil 2:(grilijas) secer topiti na laganoj vatri dok ne dobije zlatnu boju i u to dodati sjeckane orahe. Kad se ohladi, na pek papiru, izmljeti.
Umutiti slatko vrhnje i dodati malo grilijasa.


Kora-fil 1-fil 2-grilijas- kora-fil 1-fil 2 -grilijas.


Dekoracija po zelji.

Prijatno!

Sastojci:

Brašno: 1 kašika

Šećer: 5 kašika

Bjelanjaka: 5

Oraha: 100 gr

Fil 1: ;

Žumanjaka: 10

Šećera: 10 kašika

Gustin: 8 kašika

Mlijeka: 600 ml

Maslac/margarin: 250 gr

Šećer u prahu: 5 kašika

Fil 2: ;

Šećer: 300 gr

Orasi: 200 gr

Slatko vrhnje: 300 gr

Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete.