Mirisna pogača
Fata Sefer
Mirisna pogača
Fata Sefer
Sastojci:
Jaja: 2 kom
Mlijeko: 1 čaša
Ulje : 1 čaša
Šećer: 3 kašike
Suhi kvasac: 2 kašike
Prašak za pecivo: 1 kom
Jogurt: 2 čaše
So: 1 mala kašika
Brašno: po potrebi
Priprema:
Tijesto: 2 jaja, 1 čaša mlijeka, 1 čaša ulja, 3 kašike šećera, 2 kašike suhog kvasca, 1 prašak za pecivo, 2 čaše jogurta, 1 mala kašika soli i brašno po potrebi.
Umijesiti elastično tijesto koje se odvaja od posude i ostaviti da se udupla. Kad se udupla oblikovati pogaču po želji u podmazanu tepsiju prečnika 37 cm. Ostaviti na toplom nekih pola sata da nadođe, premazati sa žumancem pomiješanim sa 2 kašike vode i posuti sjemenkama po želji.
Peći u zagrijanoj rerni na 200 °C 15 min, pa smanjiti na 170 °C i peći još 20-ak min.
Prijatno!
Sastojci:
Jaja: 2 kom
Mlijeko: 1 čaša
Ulje : 1 čaša
Šećer: 3 kašike
Suhi kvasac: 2 kašike
Prašak za pecivo: 1 kom
Jogurt: 2 čaše
So: 1 mala kašika
Brašno: po potrebi