Hurmašice
Samira Brica
Hurmašice
Samira Brica
Sastojci:
Tijesto: ;
Jaja: 2 kom
Šećer: 2 šoljice
Maslac: 200 gr
Prašak za pecivo: 1/2 kesice
Brašna: 500 gr
Agda: ;
Šećera: 9 šoljica
Vode: 11 šoljica
Limun: 1 kom
Priprema:
Hurmašice
Za tijesto:
2 jaja,
2 šoljice šećera,
200 g maslaca,
½ kesice praška za pecivo,
brašna po potrebi (oko 500 g brašna)
Agda:
9 šoljica šećera,
11 šoljica vode,
sok od 1/2 limuna ( ili 1 cijelog limuna)
Umutiti jaja, šećer i maslac, dodati prašak za pecivo, pa postepeno dodavati brašno dok se ne dobije glatka smjesa koja se odvaja od posude. Količina brašna zavisi i od veličine jaja, meni je bilo dovoljno oko 500 g brašna. Od malih kuglica oblikovati hurmašice i peći ih na 200⁰ dok ne dobiju lijepu boju. Vruće hurmašice zaliti hladnom agdom. Agda se ne kuha, samo se dobro promiješaju ohlađena prokuhana voda i šećer da se šećer istopi i doda se sok od pola ili jednog cijelog limuna.
Sastojci:
Tijesto: ;
Jaja: 2 kom
Šećer: 2 šoljice
Maslac: 200 gr
Prašak za pecivo: 1/2 kesice
Brašna: 500 gr
Agda: ;
Šećera: 9 šoljica
Vode: 11 šoljica
Limun: 1 kom