tajnakuhinje

Hurmašice

Samira Brica

tajnakuhinje

Hurmašice

Samira Brica

Sastojci:

Tijesto: ;

Jaja: 2 kom

Šećer: 2 šoljice

Maslac: 200 gr

Prašak za pecivo: 1/2 kesice

Brašna: 500 gr

Agda: ;

Šećera: 9 šoljica

Vode: 11 šoljica

Limun: 1 kom

Priprema:

Hurmašice
Za tijesto:
2 jaja,
2 šoljice šećera,
200 g maslaca,
½ kesice praška za pecivo,
brašna po potrebi (oko 500 g brašna)
Agda:
9 šoljica šećera,
11 šoljica vode,
sok od 1/2 limuna ( ili 1 cijelog limuna)

Umutiti jaja, šećer i maslac, dodati prašak za pecivo, pa postepeno dodavati brašno dok se ne dobije glatka smjesa koja se odvaja od posude. Količina brašna zavisi i od veličine jaja, meni je bilo dovoljno oko 500 g brašna. Od malih kuglica oblikovati hurmašice i peći ih na 200⁰ dok ne dobiju lijepu boju. Vruće hurmašice zaliti hladnom agdom. Agda se ne kuha, samo se dobro promiješaju ohlađena prokuhana voda i šećer da se šećer istopi i doda se sok od pola ili jednog cijelog limuna.

Sastojci:

Tijesto: ;

Jaja: 2 kom

Šećer: 2 šoljice

Maslac: 200 gr

Prašak za pecivo: 1/2 kesice

Brašna: 500 gr

Agda: ;

Šećera: 9 šoljica

Vode: 11 šoljica

Limun: 1 kom

Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete.