Sutlija sa suhim voćem
Sutlija, slatko je jelo, tipično za područje Balkana i Turske.
Sutlija sa suhim voćem
Sutlija, slatko je jelo, tipično za područje Balkana i Turske.
Sastojci:
Mlijeko: 1lit
Riža Vispak: 300g
Šećer: 250g
Smokva : 100g
Grožđice : 50g
Brusnica suha: 50g
Cimet : 10g
Nišesta: 2kašike
Priprema:
Rižu oprati pa kuhati u vodi oko 15 minuta da bude al dente. Kada je riža skuhana ocijediti vodu.
U drugoj posudi kuhati na laganoj vatri mlijeko, dodati šećer, sjeckane suhe smokve, grožđice i brusnice. Dodati rižu pa lagano promiješati.
U manjoj posudi pomiješati 1 čašu hladnog mlijeka i nišestu, pa dodati u rižu i lagano miješati.
Kada su se sastojci sjedinili izliti u prigodne posude, prekriti prozirnom folijom i ohladiti. Kada se sutlija ohladila dekorisati sa cimetom, svježim i suhim voćem, aromatičnim začinskim biljem po želji.
Sastojci:
Mlijeko: 1lit
Riža Vispak: 300g
Šećer: 250g
Smokva : 100g
Grožđice : 50g
Brusnica suha: 50g
Cimet : 10g
Nišesta: 2kašike
 
   