NihadinaKuhinja

Sarena dolma

NihadinaKuhinja

Sarena dolma

Sastojci:

mljevenog mesa: 500 gr.

Vispakove rize: 150 gr.

so i biber: po ukusu

Vispakove mljevene paprike: 1 kasika

Tajna zacin za dolme: 1

ulja: 1-2 kasike

vode: 150 ml.

mrkva: 1

luka: 1 glavica

paprike: 3-4

listova grozdja-vinove loze: 5-6

tikvice: 1-2

paradajza: 1-2

Preliv: ;

vrhnja za kuhanje: malo

vode: 1 solja (250 ml.)

ajvara ili paradajz sosa: 2 kasike

soli: malo

ulja: 1 kasika

Rizu potopite u hladnu vodu i pustite da odstoji bar pola sata.

Meso stavite u dublju posudu.

Mesu dodajte rendani luk i mrkvu.

Dodajte tajna zacin, so, biber, Vispakovu mljevenu papriku i 150 ml. vode.

Rizu ocijedite i dodajte mesu.

Dodajte i ulje pa sve to dobro izmijesajte.

Paprike ocistite od sjemenki, operite i ostavite da se ocijede.

Listove grozdja obarite u slanoj vodi minut ili dva.

Paradajzu odrezite vrh i sacuvajte odsjeceni dio da imate cim prekrit fil.

Izdubite paradajz (izdumljeni dio dodajte mesu).

Paradajz operite i ostavite da se cijedi.

Ako su tikvice vece prerezite ih na 3 dijela i izdubite.

Kad je povrce spremno,fil jos jednom izmjesajte pa pocnite sa punjenjem povrca.

Punjeno povrce redajte u nauljenu vatrostalnu posudu.

Izmutite solju vode, ajvar, malo soli i ulja pa prelijte preko povrca.

Prekrijte folijom i ubacite u pec zagrijanu na 200 C.

Pecite 1 sat, maknite foliju i pecite jos 15 minuta.

Prelijte vrhnjem za kuhanje, pogasite pec ali dolme ostavite u peci jos 2-3 minute.

Servirajte uz pire krompir ili same.

Prijatno!

Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete.
AmelaIseni 2019-09-11 08:12:16
MashAllah