Sarena dolma
Sarena dolma
Sastojci:
mljevenog mesa: 500 gr.
Vispakove rize: 150 gr.
so i biber: po ukusu
Vispakove mljevene paprike: 1 kasika
Tajna zacin za dolme: 1
ulja: 1-2 kasike
vode: 150 ml.
mrkva: 1
luka: 1 glavica
paprike: 3-4
listova grozdja-vinove loze: 5-6
tikvice: 1-2
paradajza: 1-2
Preliv: ;
vrhnja za kuhanje: malo
vode: 1 solja (250 ml.)
ajvara ili paradajz sosa: 2 kasike
soli: malo
ulja: 1 kasika
Priprema:
Rizu potopite u hladnu vodu i pustite da odstoji bar pola sata.
Meso stavite u dublju posudu.
Mesu dodajte rendani luk i mrkvu.
Dodajte tajna zacin, so, biber, Vispakovu mljevenu papriku i 150 ml. vode.
Rizu ocijedite i dodajte mesu.
Dodajte i ulje pa sve to dobro izmijesajte.
Paprike ocistite od sjemenki, operite i ostavite da se ocijede.
Listove grozdja obarite u slanoj vodi minut ili dva.
Paradajzu odrezite vrh i sacuvajte odsjeceni dio da imate cim prekrit fil.
Izdubite paradajz (izdumljeni dio dodajte mesu).
Paradajz operite i ostavite da se cijedi.
Ako su tikvice vece prerezite ih na 3 dijela i izdubite.
Kad je povrce spremno,fil jos jednom izmjesajte pa pocnite sa punjenjem povrca.
Punjeno povrce redajte u nauljenu vatrostalnu posudu.
Izmutite solju vode, ajvar, malo soli i ulja pa prelijte preko povrca.
Prekrijte folijom i ubacite u pec zagrijanu na 200 C.
Pecite 1 sat, maknite foliju i pecite jos 15 minuta.
Prelijte vrhnjem za kuhanje, pogasite pec ali dolme ostavite u peci jos 2-3 minute.
Servirajte uz pire krompir ili same.
Prijatno!
Sastojci:
mljevenog mesa: 500 gr.
Vispakove rize: 150 gr.
so i biber: po ukusu
Vispakove mljevene paprike: 1 kasika
Tajna zacin za dolme: 1
ulja: 1-2 kasike
vode: 150 ml.
mrkva: 1
luka: 1 glavica
paprike: 3-4
listova grozdja-vinove loze: 5-6
tikvice: 1-2
paradajza: 1-2
Preliv: ;
vrhnja za kuhanje: malo
vode: 1 solja (250 ml.)
ajvara ili paradajz sosa: 2 kasike
soli: malo
ulja: 1 kasika