Stifado (Grcka kuhinja)
Stifado (Grcka kuhinja)
Sastojci:
junetine ili neko drugo meso: 1 kg.
luk (sto sitnije glavice to bolje): 500 gr.
mrkva: 2-3
bijeli luk: 2-3 cehna
vinegara ili kisele vode: 100 ml.
so i biber: po ukusu
Vispakova mljevena paprika: 1 kasika
sitno sjeckan peršun: malo
voda: 1 l
ulje: 2-3 kasike
Priprema:
Meso isjecite na kocke.
Luk ogulite i prepolovite ako su velike glavice.
Mrkvu očistite i isjecite na krupnije komade.
Bijeli luk sitno isjeckajte.
U tavi zagrijte ulje, zatim dodajte meso i malo začina pa dinstajte na laganoj temperaturi dok sva tečnost ne ispari.
U šerpi zagrijte ulje, dodajte oba luka i mrkvu pa dinstajte dok ne počnu dobivat boju.
u šerpu dodajte meso, malo promiješajte i prodinstajte pa zalite vinegarom.
Ako nemate vinegar zalijte kiselom vodom.
Poklopite, kuhajte 3-4 minute pa dodajte još malo začina,mljevene paprike i zalijte vodom.
Smanjite temperaturu i kuhajte 60 do 90 min.
Gotovo jelo pospite sitno sjeckanim peršunom i promiješajte.
Servirajte uz pire krompir ili sa tijestenjinom.
Sastojci:
junetine ili neko drugo meso: 1 kg.
luk (sto sitnije glavice to bolje): 500 gr.
mrkva: 2-3
bijeli luk: 2-3 cehna
vinegara ili kisele vode: 100 ml.
so i biber: po ukusu
Vispakova mljevena paprika: 1 kasika
sitno sjeckan peršun: malo
voda: 1 l
ulje: 2-3 kasike