NihadinaKuhinja

Japrak

NihadinaKuhinja

Japrak

Sastojci:

mljevenog mesa: 400 gr.

luka: 1 glavica

riže: 100 gr.

vode: 150 ml.

Tajna mješavina za dolme: 1

so i biber: po ukusu

Vispakove mljevene paprike: 1 kasikica

ulja: 1 kasika

listova od grozdja-vinove loze: 1 tegla

Preliv: ;

vode: 300 ml.

ajvara: 2 kasike

soli: malo

ulja: 1 kasika

kisela pavlaka ili jogurt za serviranje: kolicina po zelji

Priprema:

Kod mene su kupovni listovi iz tegle,vjerujem da je ukusnije ako vi sebi uberete 

U šerpu stavite oko 1 l. vode, posolite i prokuhajte.

Listove ubacite u prokuhalu vodu i kuhajte minut ili dva.

Ocijedite listove, možete preliti hladnom vodom da se prije ohlade pa počnite sa pripremom fila.

Prvo rižu potopite u hladnu vodu i pustite da odstoji oko pola sata.

Meso staviti u dublju posudicu pa dodati začine i vodu.

Zatim dodati rendanu glavicu luka i malo ulja.

Rižu isperite, ocijedite i dodajte mesu.

Sve fino izmiješajte, uzimajte po malo fila i stavljajte na listove.

Motajte kao sarmu i tako pravite male zalogajčiće.

Redajte u nauljenu tepsiju dok ne utrošite fil ili dok ne popunite tepsiju.

Izmutite vodu, ajvar, malo soli i ulje pa prelijte preko zalogajčića.

Prekrijte folijom i pecite 35 minuta na 180 C.

Maknite foliju i pecite jos 15 minuta.

Servirajte uz kiselu pavlaku ili jogurt.

Prijatno!

Sastojci:

mljevenog mesa: 400 gr.

luka: 1 glavica

riže: 100 gr.

vode: 150 ml.

Tajna mješavina za dolme: 1

so i biber: po ukusu

Vispakove mljevene paprike: 1 kasikica

ulja: 1 kasika

listova od grozdja-vinove loze: 1 tegla

Preliv: ;

vode: 300 ml.

ajvara: 2 kasike

soli: malo

ulja: 1 kasika

kisela pavlaka ili jogurt za serviranje: kolicina po zelji

Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete.
AmelaIseni 2019-09-11 08:12:50
MashAllah super