Američka torta
Američka torta
Sastojci:
Jaja: 10
Šečer: 14 kašika
Brašno: 14 kašika
Kakao: 6kašika
Prašak za pecivo: 2
Vrhnje za kuhanje: 500ml
Čokolada za kuhanje: 300gr
Sok: Malina, višnja ili narandža
Marmelada: Šip,malina, šljiva
Priprema:
Umutiti 5 jaja, sa 7 kašika šečera, kada je dobro umućeno dodati 7 kašika brašna i jedan prašak za pecivo, 3 kašike kakaoa i mutiti ručno. Izliti u kalup 24 peci na 200°C. Zatim umutiti drugu koru sa istim sastojcima.
Fil, u 500ml vrhnja za kuhanje rastopiti 300gr čokolade za kuhanje (ne smije da provrije).
Pripremiti sok (ja obicno koristim od maline, višnje ili narandže) i džem/marmeladu (može šipak, višnja, malina, ili bilo koja iz prodavnice).
Kore popoloviti tako da dobijemo četiri. Stavimo jednu koru natopimo je sokom, zatim namažemo džemom, te čokoladnim filom, stavimo drugu i ponovimo postupak, sok, džem, čokoladni fil, zatim treću i četvrtu. Ukrasiti možete po želji (naerendati čokolade, čokoladnim mrvicama ili samo čokoladnim filom.
Sastojci:
Jaja: 10
Šečer: 14 kašika
Brašno: 14 kašika
Kakao: 6kašika
Prašak za pecivo: 2
Vrhnje za kuhanje: 500ml
Čokolada za kuhanje: 300gr
Sok: Malina, višnja ili narandža
Marmelada: Šip,malina, šljiva