Meso u bijelom sosu
Meso u bijelom sosu
Sastojci:
crvenog mesa ( govedina,junetina,teletina,janjetina sta imate pri ruci ): 700 gr.
sampinjona: 400 gr.
crvenog luka: 1 glavica
putera,masla ili margarina: 1 kasika
ulja: malo
kisele vode: 250 ml.
obicne vode: 500 ml.
soka od limuna: 2 kasike
vrhnja za kuhanje: 200 ml.
Tajna zacin za sitni cevab: 1
so i biber: po ukusu
sitno sijeckan persun: malo za dekoraciju
Priprema:
Meso isjecite na zeljene komade,.
Pospite sa malo soli,bibera i Tajna zacinom za sitni cevab pa izmjesajte.
U tavi zagrijat malo ulja i puter pa proprzit meso.
Kad se meso proprzilo maknite ga na tanjir.
Na istoj masnoci proprzit luk sijeckan na kockice i sampinjone sijecene na listice.
Posut sa malo soli i bibera ( pazite da ne pretjerate meso je slano )
Dinstat par minuta pa zalite kiselom vodom i limunovim sokom.
Krckat desetak minuta luk i sampinjone pa meso vratite u tavu.
Smanjite temperaturu,poklopite tavu i krckajte jos 30 minuta (ako vidite da ce tecnost isparit podlite sa malo vode)
Vrhnje izmutite u polu tecni slag pa dodajte u tavu sa mesom i gljivama.
Promijesajte, pospite sa malo persuna i pogasite pec..
Servirajte uz pire krompir ili tijesteninu a moze i samo - da se umoci ![]()
Sastojci:
crvenog mesa ( govedina,junetina,teletina,janjetina sta imate pri ruci ): 700 gr.
sampinjona: 400 gr.
crvenog luka: 1 glavica
putera,masla ili margarina: 1 kasika
ulja: malo
kisele vode: 250 ml.
obicne vode: 500 ml.
soka od limuna: 2 kasike
vrhnja za kuhanje: 200 ml.
Tajna zacin za sitni cevab: 1
so i biber: po ukusu
sitno sijeckan persun: malo za dekoraciju