Peciva sa virslama-hrenovkama
Peciva sa virslama-hrenovkama
Sastojci:
brasna: 500 gr.
kvasca: 2 kasike
secera: 1 kasika
soli: po vasoj zelji
jaje: 1
mlijeka: 300 ml.
putera ili margarina: 1 kasika
virsli: 8
Za premazivanje: ;
jaje: 1
ulja: 1 kasika
Priprema:
U posudu stavite sve navedene sastojke za tijesto.
Zamjesite fino tijesto,istresite na pobrasnjenu povrsinu I oblikujte u loptu.
Posudu u kojoj ste mjesili tijesto operate,posusite I namazite uljom.
Tijesto vratite u posudu,prekrite krpom I pustite da izraste.
Kad je tijesto izraslo podjelite na 8 dijelova,svaki dio oblikujte u loptu pa razvite u kvadratic,sirinu virske (hrenovke)
Zamotajte virslu u tijesto,zarezite na 4 dijela ali nemojte do kraja prerezat mora ostat u komadu.
Prvi I zadnji dio pribacite jedan preko drugog.
Preostale komade ostavite na istom mijestu ali ih okrenite prema gore da se vide virsle.
Pripremljena peciva redajte u nauljenu tepsiju.
Izmutite jaje sa uljom I namazite peciva.
Ostavite da se malo odmori izraste pa pecite na 200 C dok peciva ne dobiju finu boju.
Sastojci:
brasna: 500 gr.
kvasca: 2 kasike
secera: 1 kasika
soli: po vasoj zelji
jaje: 1
mlijeka: 300 ml.
putera ili margarina: 1 kasika
virsli: 8
Za premazivanje: ;
jaje: 1
ulja: 1 kasika