Laganini kadaif
Tradicionalna bosanska poslastica :)
Laganini kadaif
Tradicionalna bosanska poslastica :)
Sastojci:
Kadaif : 300g
Šećer sitni : 350g
Limun korica: 1kom
Orah jezgra : 300g
Maslac : 80g
Nišesta: 6 kašika
Laganini šlag krema Vispak: 2kom
Vanilija šećer Laganini Vispak: 4 kesice
Mlijeko : 1litar
Priprema:
U posudu staviti mlijeko da prokuha, dodati 6 kašika sitnog šećera i 2 kesice Laganini vanilija šećera, dodati limunovu koricu i nišestu. Nišestu prije sipanja rastopiti u mlakoj vodi. Miješati da se sastojci sjedine i izliti u posudu da se ohladi.
U drugoj posudi propržiti kadaif na puteru i na laganoj vatri, u posudu naribati limunovu koricu, dodati vanilija šećer dvije kesice i sitni šećer 5 kašika. Sve miješati pa dodati sjeckane orahe. Miješati na laganoj vatri oko 20 minuta dok masa ne porumeni.
U posudu staviti Laganini kremu za šlag, dodati mlijeko i mutiti da se dobije krema srednje gusta, zatim sjediniti prethodnu kremu sa šlag kremom, miješati da se sastojci sjedine.
Pripremljeni kadaif sa orasima servirati kao podlogu u posudu za serviranje, malo nabiti pa na kadif izliti pripremljenu kremu. Kremu razvući po kadaifu pa na kremu posuti još jedan sloj kadaifa, sve poravnati i ostaviti da se hladi u hladnjaku oko 6 sati.
Kadaif se može servirati i u čašu tako što se servira prvo sloj kadaifa, zatim priprmljena krema pa ponovo sloj kadaifa, red kreme i red kadaifa. Po želji dekorisati sa, menotom, cimetom ili nekim svježim voćem.
Sastojci:
Kadaif : 300g
Šećer sitni : 350g
Limun korica: 1kom
Orah jezgra : 300g
Maslac : 80g
Nišesta: 6 kašika
Laganini šlag krema Vispak: 2kom
Vanilija šećer Laganini Vispak: 4 kesice
Mlijeko : 1litar