tajnakuhinje

Laganini kadaif

Tradicionalna bosanska poslastica :)

tajnakuhinje

Laganini kadaif

Tradicionalna bosanska poslastica :)

Sastojci:

Kadaif : 300g

Šećer sitni : 350g

Limun korica: 1kom

Orah jezgra : 300g

Maslac : 80g

Nišesta: 6 kašika

Laganini šlag krema Vispak: 2kom

Vanilija šećer Laganini Vispak: 4 kesice

Mlijeko : 1litar

Priprema:

U posudu staviti mlijeko da prokuha, dodati 6 kašika sitnog šećera i 2 kesice Laganini vanilija šećera, dodati limunovu koricu i nišestu.  Nišestu prije sipanja rastopiti u mlakoj vodi. Miješati da se sastojci sjedine i izliti u posudu da se ohladi.

U drugoj posudi propržiti kadaif na puteru i na laganoj vatri, u posudu naribati limunovu koricu, dodati vanilija šećer dvije kesice i sitni šećer 5 kašika. Sve miješati pa dodati sjeckane orahe. Miješati na laganoj vatri oko 20 minuta dok masa ne porumeni.

U posudu staviti Laganini kremu za šlag, dodati mlijeko i mutiti da se dobije krema srednje gusta, zatim sjediniti prethodnu kremu sa šlag kremom, miješati da se sastojci sjedine.

Pripremljeni kadaif sa orasima servirati kao podlogu u posudu za serviranje, malo nabiti pa na kadif izliti pripremljenu kremu. Kremu razvući po kadaifu pa na kremu posuti još jedan sloj kadaifa, sve poravnati i ostaviti da se hladi u hladnjaku oko 6 sati.

Kadaif se može servirati i u čašu tako što se servira prvo sloj kadaifa, zatim priprmljena krema pa ponovo sloj kadaifa, red kreme i red kadaifa. Po želji dekorisati sa, menotom, cimetom ili nekim svježim voćem.

Sastojci:

Kadaif : 300g

Šećer sitni : 350g

Limun korica: 1kom

Orah jezgra : 300g

Maslac : 80g

Nišesta: 6 kašika

Laganini šlag krema Vispak: 2kom

Vanilija šećer Laganini Vispak: 4 kesice

Mlijeko : 1litar

Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete.
AmelaIseni 2019-08-18 13:15:54
Super
Kfehima 2019-09-04 11:05:45
Kadaif me podsjeca na ramazan.