Azra001

Blueberry pie

Azra001

Blueberry pie

Sastojci:

Borovnice: 400g

Priprema:

 

Za tijesto:
300 gr brašna
150 gr putera
2 kašike šećera u prahu
1 prstohvat soli
pola kesice praška za pecivo
5-6 kašika hladne vode
Za fil:
400 gr borovnica
1 kašičica cimeta
80 gr mljevenih oraha ili prezle
100 gr šećera u prahu
1 kesica vanilin šećera
1 kašika prezle
Za premazivanje:
1 žumanjak
i šećer u prahu za posipanje
PRIPREMA:
Borovnice očistiti od listića, oprati i ostaviti da se okapaju ( ne bi bilo loše staviti ih na kuhinjski papir da se posuše).
Od navedenih sastojaka zamjesiti tijesto te ga pokriti plastičnom folijom i ostaviti u frižider pola sata. Dok mjesite tijesto nemojte dodati cijelu količinu vode dodajite kašiku po kašiku pa ćete vidjeti kad je dosta.
Tijesto podjeliti na dva jednaka dijela jedan dio staviti u pleh podmazan puterom i posut brašnom, ja koristim okruglu tepsiju promjera 24 cm, tijesto nabockajte viljuškom pa ga pospite 1 kašikom prezle.
Sad na prezlu stavite borovnice te šećer u prahu, cimet, vaniliju i mljevene orahe ili prezlu ( ja sam stavljala prezlu jer nisam imala oraha).
Pokrijte ostatkom tijesta (razvaljati na masnom papiru pa prenijeti oklagijom) pa ušuškajte borovnice da ne cure po rubu modle, premazati umućenim žumanjkom te peći 30-40 minuta na oko 180-200 stepeni u zavisnoti od jačine vašeg šporeta.
Kad je kolač pečen posuti sa dosta šećera u prahu i POTPUNO ohladiti u frižideru pa rezati trokute kao tortu ili po želji. Najbolje je praviti dan prije, da bi se fil stegnuo.
Umjesto borovnica može se staviti bilo koje drugo bobičasto voće.

Sastojci:

Borovnice: 400g

Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete.
AmelaIseni 2019-08-18 03:27:52
Ovo se mora isprobati
Kfehima 2019-09-16 15:05:38
Djeluje primamljivo