tajnakuhinje
Baklava
Baklava sa predivnim ukrasom
tajnakuhinje
Baklava
Baklava sa predivnim ukrasom
Sastojci:
Orah: 1kg
Jufka: 1 kg (2 pakovanja)
Bosanski lokum: 2 pakovanja
Voda: 1 l
Priprema:
Tepsiju premazati maslacem, pa redati 4 prazne jufke i svaku premazati maslacem. Na četvrtu idu orasi (ja ih sameljem sitno).
Onda slagati - jufka, maslac pa orasi. Na kraju stavim 3-4 prazne Jufke i obavezno svaku premažem maslacem. Kad završim režem i ostavim maslaca da nakon rezanja a prije pečenja polijem baklavu.
Nakon toga uzmem jos jednu jufku i stavim preko kako bi baklava dobila ovu lijepu boju. Tu zadnju ne premazujem maslacem.
Zagrijem rernu na najjačoj temperaturi i pustim da samo porumeni (maksimalno 10min) onda smanjim temperaturu na 150 i pečem 1h i 30min, dežuram pored i često promijenim temperaturu, smanjim na 120 ili pojačam na 160. Kad se baklava lijepo odvoji od tepsije gotova je.
Pustiti da se ohladi 15tak min pa zaliti hladnom agdom
Prijatno!
Recept podijelila: Elma Dizdarević
Za još recepata posjetite: www.bosanskakuhinja.ba
Sastojci:
Orah: 1kg
Jufka: 1 kg (2 pakovanja)
Bosanski lokum: 2 pakovanja
Voda: 1 l