dalila

Riža i đulbastije

Ukus je uz posebne proizvode.

dalila

Riža i đulbastije

Ukus je uz posebne proizvode.

Sastojci:

Mljeveno meso: 300 gr

Crveni luk : 1 glavica

Bijeli luk : 2 čehna

Krompir : 3 kom. Izrendan

Brašno : 2 kašike

Jaje: 1 kom.

Mješavina začina Tajna : 1 kašikica

Sol: 1/2 kašikice

Brašno : 2 kašike

Puter: 1 kašika

Hladno mlijeko: 600 ml

Maslac : 50 gr

Crveni luk : 1 glavica

Bijeli luk : 1 čehno

Voda: 2 čaše

Riža : 1 čaša

Grašak : 1 šoljica

Sol: 1/2 kašikice

Biber: 1/2 kašikice

Mješavina začina Tajna : 1/2 kašikice

Vispakova kocka : 1 kom.

Priprema:

Priprema:

Na istopljenom vrućem maslacu propržite sitno isjeckani luk.

Zatim dodati sjeckani bijeli luk i rižu i sve kratko propržiti, pa zaliti dvostrukom vodom ili temeljcem. 

Poklopljeno kuhati na laganoj vatri, dok riža ne omekša. 

Po potrebi dodavati vodu.

U međuvremenu skuhati grašak, dodati ga riži, posolite, dodati biber, mješavinu začina Tajna i vispak kocku za povrće  i promiješati.

Po želji posuti sjecaknim peršunom.

ĐULBASTIJE 

Meso, crveni luk, bijeli luk, krompir, brašno, jaje, mješavina začina Tajna,  so, sve sjediniti (rukama sve sjediniti)

Pobrašnjiti tanjir i ruke. Jako je važno da su ruke uvijek pobrašnjene.

Jednu po jednu formirati u loptice, a loptice u đulbastije.

Zagrijati ulje i na tom ulju kratko propržiti sa obje strane, da se dobije lijepa korica.

Kratko ih prebaciti 3-4 minute u neku posudu koja ne mora biti nauljena.

Gdje su se pržile đulbastije dodati

Brašno, puter, hladno mlijeko, po želju dodati vrhnje za kuhanje.

Đulbastije bez bešamel sosa nemaju smisla.

Dobro ih natopiti sosom, po želji dodati topljenog sira .

Peći ih 35 minuta 220°C

Sastojci:

Mljeveno meso: 300 gr

Crveni luk : 1 glavica

Bijeli luk : 2 čehna

Krompir : 3 kom. Izrendan

Brašno : 2 kašike

Jaje: 1 kom.

Mješavina začina Tajna : 1 kašikica

Sol: 1/2 kašikice

Brašno : 2 kašike

Puter: 1 kašika

Hladno mlijeko: 600 ml

Maslac : 50 gr

Crveni luk : 1 glavica

Bijeli luk : 1 čehno

Voda: 2 čaše

Riža : 1 čaša

Grašak : 1 šoljica

Sol: 1/2 kašikice

Biber: 1/2 kašikice

Mješavina začina Tajna : 1/2 kašikice

Vispakova kocka : 1 kom.

Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete.