dalila

Vrilica

Toliko naziva za ovu pitu, a tako je posebna i ukusna uz laganini Vispakov prašak za pecivo

dalila

Vrilica

Toliko naziva za ovu pitu, a tako je posebna i ukusna uz laganini Vispakov prašak za pecivo

Sastojci:

Voda: 700 ml

Brašno : 600 gr

Laganini Vispakov prašak za pecivo : 1 kašikica

Sol: 2 kašikice

Ulje: 1 šoljica

Mlijeko: 700 ml

Sol: 2 kašikice

Maslac : 1 kašika

Priprema:

●PRIPREMA:

Vodu stavimo da kuha u posudu za miješanje,stavimo brašno, laganini Vispakov prašak za pecivo i sol, kad je voda prokuhala, izlijmo je u brašno(mora biti ključala, odmah s vatre u zdjelu) ovdje morate biti brzi, čim izlijete odmah miješajte, koliko se izmješati može, (što kraće i što brže)...ostat će i brašna i bit će grudvasto,sve je to ok.
-u tepsiju nasuti ulje(šoljica od kafe,srednja,ne vrhom puna)nakon toga,istresite smjesu u ulje i prebacujte u ulju sve dok se ne počne listati(komad po komad)...ne smije ostati suhih komada(koji nisu prosli kroz ulje)

-sada pokupite tijesto i oblikujte loptu... rasporedimo je po tepsiji(rukama)uzmemo nož i napravimo "šare"
-kad smo napravili šare stavimo je peći u zagrijanu pećnicu 250°C


-dok se peče,napravimo zaljev: mlijekao, sol, maslac stavimo da prokuha 
ključalim zaljevom,zalijemo vruću vrilicu(sve vrelo,zato je vrilica)...ne vraćamo u pećnicu, pustimo da se malo ohladi(upije većinu zaljeva)
-tepsija mora biti dovoljno velika,da bi vrilica bila tanka.

Sastojci:

Voda: 700 ml

Brašno : 600 gr

Laganini Vispakov prašak za pecivo : 1 kašikica

Sol: 2 kašikice

Ulje: 1 šoljica

Mlijeko: 700 ml

Sol: 2 kašikice

Maslac : 1 kašika

Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete.