Vrilica
Toliko naziva za ovu pitu, a tako je posebna i ukusna uz laganini Vispakov prašak za pecivo
Vrilica
Toliko naziva za ovu pitu, a tako je posebna i ukusna uz laganini Vispakov prašak za pecivo
Sastojci:
Voda: 700 ml
Brašno : 600 gr
Laganini Vispakov prašak za pecivo : 1 kašikica
Sol: 2 kašikice
Ulje: 1 šoljica
Mlijeko: 700 ml
Sol: 2 kašikice
Maslac : 1 kašika
Priprema:
●PRIPREMA:
Vodu stavimo da kuha u posudu za miješanje,stavimo brašno, laganini Vispakov prašak za pecivo i sol, kad je voda prokuhala, izlijmo je u brašno(mora biti ključala, odmah s vatre u zdjelu) ovdje morate biti brzi, čim izlijete odmah miješajte, koliko se izmješati može, (što kraće i što brže)...ostat će i brašna i bit će grudvasto,sve je to ok.
-u tepsiju nasuti ulje(šoljica od kafe,srednja,ne vrhom puna)nakon toga,istresite smjesu u ulje i prebacujte u ulju sve dok se ne počne listati(komad po komad)...ne smije ostati suhih komada(koji nisu prosli kroz ulje)
-sada pokupite tijesto i oblikujte loptu... rasporedimo je po tepsiji(rukama)uzmemo nož i napravimo "šare"
-kad smo napravili šare stavimo je peći u zagrijanu pećnicu 250°C
-dok se peče,napravimo zaljev: mlijekao, sol, maslac stavimo da prokuha
ključalim zaljevom,zalijemo vruću vrilicu(sve vrelo,zato je vrilica)...ne vraćamo u pećnicu, pustimo da se malo ohladi(upije većinu zaljeva)
-tepsija mora biti dovoljno velika,da bi vrilica bila tanka.
Sastojci:
Voda: 700 ml
Brašno : 600 gr
Laganini Vispakov prašak za pecivo : 1 kašikica
Sol: 2 kašikice
Ulje: 1 šoljica
Mlijeko: 700 ml
Sol: 2 kašikice
Maslac : 1 kašika