dalila
Halva
Tradicionalno slatko.
dalila
Halva
Tradicionalno slatko.
Sastojci:
Ulje : 200 ml
Brašno : 200 gr
Šećer : 200 gr
Voda : 400 ml
Priprema:
Priprema:
U šerpu staviti ulje, zagrijati ga, onda dodati brašno i stalno miješati.
Voditi računa o tome da se stalno miješa, jer halva vrlo lahko zagori. (Miješati 20 minuta)
Miješati dok se ne dobije bež boja.
Kad je brašno skoro uprženo, staviti šećer i vodu da prokuhaju.
Kad brašno poprimi bež boju, skinuti šerpu s vatre, poklopite i lagano kroz mali otvor sipati agdu.
Paziti na ruke, jer kad se halva zalije, smjesa vrije i može spržiti.
Pustiti smjesu par sekundi poklopljenu, a onda dobro izmiješati da ne bude grudvica.
Halvu vaditi kašikom na tanjir i poslužiti.
Prijatno.
Sastojci:
Ulje : 200 ml
Brašno : 200 gr
Šećer : 200 gr
Voda : 400 ml