Torta badem i malina
Osvježavajuća, preukusna
Torta badem i malina
Osvježavajuća, preukusna
Sastojci:
Šećer: 200 g
Mljeveni keks: 100 g
Mljeveni bademi: 100 g
Otopljeni maslac: 100 g
Mlijeko (po potrebi): 2-3 kašike
Jogurt: 100 ml
Slatko vrhnje: 300 ml
Instant želatina: 2 kom
Laganini vanilin šećer: 2 kom
Maline: 200 g
Priprema:
Za podlogu pomiješati sve sastojke (keks, bademi, maslac, mlijeko po potrebi, 50g od ukupne količine šećera) da dobijete kompaktnu smjesu pa istu utisnuti u kalup i ostaviti u frižideru dok pripremite kremu.
Za pire od malina kuhajte na laganoj vatri viljuškom ili kašikom zgnječene maline i 50 g šećera, kad dobijete gustu smjesu ostavite da se ohladi.
Za kremu umutite slatko vrhnje, dodajte jogurt i 100 g šećera i vanilin šećer, sjedinite sve kratko mikserom pa razdvojite smjesu na dva dijela.
U jedan dio dodajte 1 instant želatin, umutite mikserom da se ravnomjerno rasporedi po cijeloj smjesi pa onda premažite preko pripremljene podloge i vratite u frižider.
U drugi dio kašikom umiješajte 4-5 kašika pirea od malina a potom dodajte drugu instant želatinu, umutite mikserom pa nanesite preko bijele kreme.
Kad se kreme malo stegnu u frižideru na njih nanesite ohlađeni pire od maline i ukrasite po želji. Ostavite da se sve skupa stegne do kraja.
Sastojci:
Šećer: 200 g
Mljeveni keks: 100 g
Mljeveni bademi: 100 g
Otopljeni maslac: 100 g
Mlijeko (po potrebi): 2-3 kašike
Jogurt: 100 ml
Slatko vrhnje: 300 ml
Instant želatina: 2 kom
Laganini vanilin šećer: 2 kom
Maline: 200 g