Pita od bundave
Klasika
Pita od bundave
Klasika
Sastojci:
Brašno: 500 g
So: Po potrebi
Ulje: Po potrebi
Topla voda: Po potrebi
Tajna začin: 1 kašika
Pavlaka: 6 kašika
Bundava : 1 komad
Priprema:
Od brašna, 2 kašike ulje, malo soli i tople vode zamijesiti jufku. Jufku pomastiti, prekriti folijom pa ostaviti u frižideru. Možete i odmah razvlačiti ali se jufka bolje razvlači kad malo odmori.
Bundavu oguliti i nasjeći na sitne kockice. Dodati u to 4 kašike pavlake, malo soli i Tajna začin. Jufku izvaditi malo prije razvlačenja, da odstoji na sobnoj temperaturi.
Kad razvučemo jufku, po ivicama posipati smjesu od bundave i laganim pokretima zarolati jufku oko nadjeva te polako prebaciti u tepsiju u kojoj ćemo peći pitu.
Kad ispečemo pitu prelivamo je mješavinom vode, malo ulja i dvije kašike pavlake, koje smo prokuhali dok se pita pekla. Poklopiti pitu drugom tepsijom i ostaviti da omekša.
Sastojci:
Brašno: 500 g
So: Po potrebi
Ulje: Po potrebi
Topla voda: Po potrebi
Tajna začin: 1 kašika
Pavlaka: 6 kašika
Bundava : 1 komad