Emaida

Grah

Jednostavno i klasično jelo

Emaida

Grah

Jednostavno i klasično jelo

Sastojci:

Bijeli grah: 500 g

Luk: 1 glavica

Mrkva: 1 kom

Ajvar: 2 kašike

Tajna mješavina za grah i variva: 1 kom

So: Po želji

Biber: Po želji

Vispak mljevena crvena paprika: 1 kašika

Brašno: 1 kašika

Ulje: 3 kašike

Tajna začin: 1 kašika

Priprema:

Grah potopiti noć prije, kako bi se brže skuhao. Sutradan grah ocijedite i isperite pa stavite u šerpu u kojoj ćete kuhati, narežite mrkvu i luk, posolite i pobiberite pa prelijte vodom i stavite da se kuha na najjačoj temperaturi. 

Kad prokuha malo smanjite temperaturu i ostavite. Negdje na pola kuhanja dodajte ajvar pa ostavite da se i dalje kuha. Otrpilike nekih dvadeset minuta prije kraja kuhanja dodajte Tajna mješavinu za grah, prema uputi sa vrećice i ostavite još 20 minuta da se kuha na umjerenoj vatri.

 

Po želji i ukusu možete grah zapržiti prije samog posluživanja tako što ćete propržiti na ulju brašno, a potom dodati i crvenu mljevenu papriku i Tajna začin pa sve kratko pržiti. Dodati u gotov grah te ga uključiti na najjaču temperaturu da zavrije.

Ovako pripremljen grah idealan je poslužen solo ili uz pržene kobasice.

Sastojci:

Bijeli grah: 500 g

Luk: 1 glavica

Mrkva: 1 kom

Ajvar: 2 kašike

Tajna mješavina za grah i variva: 1 kom

So: Po želji

Biber: Po želji

Vispak mljevena crvena paprika: 1 kašika

Brašno: 1 kašika

Ulje: 3 kašike

Tajna začin: 1 kašika

Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete.