Grah
Jednostavno i klasično jelo
Grah
Jednostavno i klasično jelo
Sastojci:
Bijeli grah: 500 g
Luk: 1 glavica
Mrkva: 1 kom
Ajvar: 2 kašike
Tajna mješavina za grah i variva: 1 kom
So: Po želji
Biber: Po želji
Vispak mljevena crvena paprika: 1 kašika
Brašno: 1 kašika
Ulje: 3 kašike
Tajna začin: 1 kašika
Priprema:
Grah potopiti noć prije, kako bi se brže skuhao. Sutradan grah ocijedite i isperite pa stavite u šerpu u kojoj ćete kuhati, narežite mrkvu i luk, posolite i pobiberite pa prelijte vodom i stavite da se kuha na najjačoj temperaturi.
Kad prokuha malo smanjite temperaturu i ostavite. Negdje na pola kuhanja dodajte ajvar pa ostavite da se i dalje kuha. Otrpilike nekih dvadeset minuta prije kraja kuhanja dodajte Tajna mješavinu za grah, prema uputi sa vrećice i ostavite još 20 minuta da se kuha na umjerenoj vatri.
Po želji i ukusu možete grah zapržiti prije samog posluživanja tako što ćete propržiti na ulju brašno, a potom dodati i crvenu mljevenu papriku i Tajna začin pa sve kratko pržiti. Dodati u gotov grah te ga uključiti na najjaču temperaturu da zavrije.
Ovako pripremljen grah idealan je poslužen solo ili uz pržene kobasice.
Sastojci:
Bijeli grah: 500 g
Luk: 1 glavica
Mrkva: 1 kom
Ajvar: 2 kašike
Tajna mješavina za grah i variva: 1 kom
So: Po želji
Biber: Po želji
Vispak mljevena crvena paprika: 1 kašika
Brašno: 1 kašika
Ulje: 3 kašike
Tajna začin: 1 kašika