Burek
Za sve ljubitelje pite. Burek najbolje pita.
Burek
Za sve ljubitelje pite. Burek najbolje pita.
Sastojci:
Brasno: 250 gr
Voda: 100/150 ml
So: 1 kasicica
Ulje: 3 kasike
Mljeveno meso: 500 gr
Tajna zacin: 1 kesica
Crveni luk : 1 glavica
Priprema:
Priprema:
U posudu dodati brasno i kasicicu soli zatim zakuhati sa toplom vodom tijesto.
Tijesto preliti sa 3 kasike ulja i ostaviti malo da ostaji.
Ja uvjek razvijam kore na pamučnom stoljnaku jer mi je tako lakše zamotati pitu.
Pospite stoljnak ili radnu površinu sa brašnom i odvojite jednu lopticu tijesta i počnite da razvijate na svoj način.
Ja razvijam uvjek na početku sa oklagijom i onda rukama ali vi mozete da radite po svojoj želji. Kada ste razvili samo malo možete početi izvlačiti sa rukama.
Meso posipati ravnomjerno po jufki zatim motati kore dizuci lagano stolnjak sa jedne i druge strane.
Coskove osjeci ako su previše prazni.
Burek motati po zelji.
Staviti u tepsiju i premazati sa uljem.
Peci na 250 stepeni oko 20 min zavisno od pecnice.
Peceni burek posuti sa malo vruce vode ili premazati uljem.
Sastojci:
Brasno: 250 gr
Voda: 100/150 ml
So: 1 kasicica
Ulje: 3 kasike
Mljeveno meso: 500 gr
Tajna zacin: 1 kesica
Crveni luk : 1 glavica