Ružica i bulbul baklava
Ružica i bulbul baklava
Sastojci:
Jufke: Jedno pakovanje
Maslac: 200 gr
Ulje: 100 ml
Mljeveni orasi: 350 gr
Mljeveni keks: 100 gr
šećer: 80 gr
Vanilin šećer: 1 kesica
šećer: 750 gr
Vanilin šećer: 1 kesica
Voda: 950 ml
Limun: Pola
Priprema:
•Orahe, keks i šećer stavimo u posudu i izmješamo. Otopimo maslac i dodamo ulje.
Bulbul baklava➡️ jufke prerežemo i vodoravno i horizontalno tako da od jedne dobijemo 4. Cijelu premažemo maslacem, do pola stavimo 1 kašiku fila. Presavijemo početak, stavimo iglu od orhideje i motamo ne skroz do kraja da bih napravili dno gdje ćemo poslije pecenja stavljati mlj. Orahe ili pistacije. Zgužvamo jufku na igli, izvučemo iglu i smotamo u krug. Premažemo je maslacem i stavimo u tepsiju.
Ružica➡️ jedan list jufke premažemo sa maslacem pospemo filom po sredini i krajevima, stavljamo 2 list jufke isti postupak, i na kraju još jedan 3 list jufke, maslac, fil i zamotamo u krug. Krajeve malo odrežemo, i ostali krug režemo na željene veličine i redamo u tepsiju.
•Agdu staviti da proključa, izrezati limun na šnite i ostaviti agdu da kuha nekih 15-20 min.
•Toplu baklavu zaliti sa toplom agdom.
Prijatno!❤︎
Sastojci:
Jufke: Jedno pakovanje
Maslac: 200 gr
Ulje: 100 ml
Mljeveni orasi: 350 gr
Mljeveni keks: 100 gr
šećer: 80 gr
Vanilin šećer: 1 kesica
šećer: 750 gr
Vanilin šećer: 1 kesica
Voda: 950 ml
Limun: Pola