Burek
Burek
Sastojci:
Brašno: 350 gr
Sol: 1 velika kašika
Topla voda: 250 ml
Mljeveno meso: 400 gr
Luk: 1 srednja glavica
Krompir: 2
Sol: 1 mala kašikica
Tajna začin za burek: 2 male kašikice
Maslac: 20 gr
Priprema:
•U posudu staviti brašno, so i po malo dodavati toplu vodu dok ne dobijete fino tijesto koje se odvaja od posude. Prekriti krpom i ostaviti 2 sata.
•Nakon toga staviti tijesto na pobrašnjenu radnu površinu ili na čaršaf i malo oblikovati jufku. Razviti jufku prečnika 40-50 cm i premazati je uljem. Ostaviti da odstoji 10tak minuta. Jufku razvući rukama, stavljati nadjev i rolati.
•Na ovu količinu brašna ide 400 gr mljevenog mesa u koje dodamo isjeckan krompir i luk.
•U drugu zdjelicu stavimo 2 kašičice Tajna začina za burek, malo vode i sol i ostavimo 5 min da odstoji. Sve sastojke stavimo u veću zdjelu i izmješamo.
•Pitu stavljati u prethodno zagrijanu pečnicu na 250 stepeni, peći dok ne porumeni sa obe strane.
•Pečenu pitu premažemo sa maslacem a može i da je polijemo sa malo vode.
▪︎Prijatno!
Sastojci:
Brašno: 350 gr
Sol: 1 velika kašika
Topla voda: 250 ml
Mljeveno meso: 400 gr
Luk: 1 srednja glavica
Krompir: 2
Sol: 1 mala kašikica
Tajna začin za burek: 2 male kašikice
Maslac: 20 gr