Monte torta
Monte torta
Sastojci:
Jaja: 4 komada
šećer: 4 kašike
Topla voda: 4 kašika
Brašno: 4 kašike
Kakao: 4 kašike
Vanilin šećer: 1 kesica
Prašak za pecivo: Pola kesice
čokoladno mlijeko: 200 ml
Mlijeko: 1l
Gustin: 12 kašika
šećer: 8 kašika
Margarin: 200 gr
Slatko vrhnje: 500 ml
čokolada za kuhanje: 300 gr
Priprema:
•Umutiti jaja sa šećerom, dodati ostale sastojke, peći na 180-200 stepeni oko 15-20 min i toplu koru zaliti sa čokoladnim mlijekom.
•Za bijelu koru odvojiti od 1l mlijeka 2 čaše i u to umutiti gustin. U šerpu staviti preostalo mlijeko sa šećerom da provrije i skuhati kao puding. Ohladiti i dodati margarin, dugo mutiti sa mikserom da dobijete finu kremu bez grudvica i premazati preko kore.
•čokoladu izlomiti u dublju posudu i preliti sa slatkim vrhnjem, zagrijati skoro do vrenja(ne smije provriti) malo prohladiti i preliti preko bijelog fila.
Tortu ostaviti preko noći da se ohladi i stegne i degustirati.
Prijatno!❤︎<!--/data/user/0/com.samsung.android.app.notes/files/clipdata/clipdata_bodytext_220711_193653_164.sdocx-->
Sastojci:
Jaja: 4 komada
šećer: 4 kašike
Topla voda: 4 kašika
Brašno: 4 kašike
Kakao: 4 kašike
Vanilin šećer: 1 kesica
Prašak za pecivo: Pola kesice
čokoladno mlijeko: 200 ml
Mlijeko: 1l
Gustin: 12 kašika
šećer: 8 kašika
Margarin: 200 gr
Slatko vrhnje: 500 ml
čokolada za kuhanje: 300 gr