Emaida

Sarma

Ukusno jelo od kiselog kupusa

Emaida

Sarma

Ukusno jelo od kiselog kupusa

Sastojci:

Kiseli kupus: 1 glavica

Mljeveno meso: 500 g

Luk : 1 glavica

Riža: 100 g

Tajna mješavina za šarenu dolmu: 1 pak

Vispak crvena mljevena paprika: 3 kašike

Ulje: 6 kašika

Brašno: 1 kašika

So: 1 kašičica

Priprema:

Luk i mrkvu dobro usitniti. U mljeveno meso dodati rižu pa dobro izmiješati da se sjedine, potom dodati nasitnjen luk i mrkvu. Smjesi dodajte zatim začine (biber, so, 1 kašiku crvene paprike) te Tajna mješavinu za šarenu dolmu pomiješanu sa malo vode i dvije kašike ulja. Nakon toga smjesu dobro izmiješajte da se začini ravnomjerno rasporede. Ostavite pokriveno folijom u frižideru desetak min.

Listove kupusa razdvojiti, svaki pojedinačno pa tvrđe dijelove koji se neće moći zaviti odstranite.

Kad su i listovi kupusa i smjesa za punjenje gotovi na svaki list, ili polovicu ako su listovi veliki, stavite kašiku smjese na list, savijte bočne strane kupusa preko smjese pa zarolajte sarmicu. Prstima malo utisnite krajeve kako se sarma ne bi razmotala prilikom kuhanja.

Na dno šerpe stavite par listova kupusa, a potom poredajte sve sarme. Najbolje je pritisnuti ih nekim manjim poklopcem kako se ne bi podizale prilikom kuhanja. Prelijte preko vodom, otprilike da voda dođe neka tri prsta iznad poredanih sarmi.

Stavite na peć da se kuhaju, najprije na najjaču temperaturu da provrije a potom smanjite i kuhajte otprilike sat do sat i po vremena. Po potrebi dodajte malo vrele vode kako sarme ne bi zagorile. Kad su sarme kuhane, na ulju propržite brašno i crvenu papriku, da dobijete zapršku. Zapršku dodajte u sarme i ostavite da se kuhaju još otprilike desetak minuta.

Sastojci:

Kiseli kupus: 1 glavica

Mljeveno meso: 500 g

Luk : 1 glavica

Riža: 100 g

Tajna mješavina za šarenu dolmu: 1 pak

Vispak crvena mljevena paprika: 3 kašike

Ulje: 6 kašika

Brašno: 1 kašika

So: 1 kašičica

Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete.