Povrtne lazanje
Možete uživati u lazanjama i bez mesa
Povrtne lazanje
Možete uživati u lazanjama i bez mesa
Sastojci:
Blanširanog špinat: 150 g
Tajna mješavina za bolonjez: 1 kom
Paradajz koncentrat: 200 ml
Paprika: 1 kom
Bijeli luk: 2 čehna
Luk: 1 glavica
Biber: Prstohvat
Mlijeko: 200 ml
Maslac: 2 kašike
Brašno : 140 g
So : 1 kašika
Ulje: 2 kašike
Jaja: 1 kom
Priprema:
Za tijesto umutiti 1 jaje, 2 kašike ulja, 2 kašike vode, prstohvat soli pa dodati 130 g brašna i zamijesiti tijesto. Ostaviti u prozirnoj foliji desetak minuta da odstoji pa razvući na brašnu, stalno posipati pomalo brašnom da se ne lijepi. Isjeći u obliku listova lazanja pa ostaviti da se suši bar pola sata.
Za bešamel sos rastopiti dvije kašike maslaca, dodati kašiku brašna, propržiti, i onda dodati jednu šolju mlijeka (200 ml) te kuhati na laganoj vatri da se zgusne, dodati prstohvat soli i bibera.
Za crveni sos propržiti na ulju glavicu luka i 2 čehna bijelog luka, a onda i usitnjenu papriku. Dodati na to 200 ml paradajz koncentrata, začiniti Tajna mješavinom za bolonjeze i ostaviti da se krčka kratko, da postane gušće. U ovoj fazi se može umjesto paprike dodati mljeveno meso i izdinstati prije dodavanja paradajz koncentrata za ljubitelje klasične verzije.
Još je potrebno prioremiti 150g blanširanog i usitnjenih špinata, posoljenog.
Slagati sosove i tijesto naizmjenično, na dno nanijeti crveni sos pa tijesto, potom opet crveni sos, špinat i preko njega bešamel i tako dok ne utrošite sosove i tijesto. Lazanje je potrebno završiti sa crvenim sosom. Peći pokriveno folijom da gornje kore ne bi izgorjele i bile tvrde, otprilike sat vremena prvo na 230 pa poslije na 200 stepeni.
Sastojci:
Blanširanog špinat: 150 g
Tajna mješavina za bolonjez: 1 kom
Paradajz koncentrat: 200 ml
Paprika: 1 kom
Bijeli luk: 2 čehna
Luk: 1 glavica
Biber: Prstohvat
Mlijeko: 200 ml
Maslac: 2 kašike
Brašno : 140 g
So : 1 kašika
Ulje: 2 kašike
Jaja: 1 kom