Emaida

Povrtne lazanje

Možete uživati u lazanjama i bez mesa

Emaida

Povrtne lazanje

Možete uživati u lazanjama i bez mesa

Sastojci:

Blanširanog špinat: 150 g

Tajna mješavina za bolonjez: 1 kom

Paradajz koncentrat: 200 ml

Paprika: 1 kom

Bijeli luk: 2 čehna

Luk: 1 glavica

Biber: Prstohvat

Mlijeko: 200 ml

Maslac: 2 kašike

Brašno : 140 g

So : 1 kašika

Ulje: 2 kašike

Jaja: 1 kom

Priprema:

Za tijesto umutiti 1 jaje, 2 kašike ulja, 2 kašike vode, prstohvat soli pa dodati 130 g brašna i zamijesiti tijesto. Ostaviti u prozirnoj foliji desetak minuta da odstoji pa razvući na brašnu, stalno posipati pomalo brašnom da se ne lijepi. Isjeći u obliku listova lazanja pa ostaviti da se suši bar pola sata.

Za bešamel sos rastopiti dvije kašike maslaca, dodati kašiku brašna, propržiti, i onda dodati jednu šolju mlijeka (200 ml) te kuhati na laganoj vatri da se zgusne, dodati prstohvat soli i bibera.

Za crveni sos propržiti na ulju glavicu luka i 2 čehna bijelog luka, a onda i usitnjenu papriku. Dodati na to 200 ml paradajz koncentrata, začiniti Tajna mješavinom za bolonjeze i ostaviti da se krčka kratko, da postane gušće. U ovoj fazi se može umjesto paprike dodati mljeveno meso i izdinstati prije dodavanja paradajz koncentrata za ljubitelje klasične verzije.

Još je potrebno prioremiti 150g blanširanog i usitnjenih špinata, posoljenog. 

Slagati sosove i tijesto naizmjenično, na dno nanijeti crveni sos pa tijesto, potom opet crveni sos, špinat i preko njega bešamel i tako dok ne utrošite sosove i tijesto. Lazanje je potrebno završiti sa crvenim sosom. Peći pokriveno folijom da gornje kore ne bi izgorjele i bile tvrde, otprilike sat vremena prvo na 230 pa poslije na 200 stepeni.

Sastojci:

Blanširanog špinat: 150 g

Tajna mješavina za bolonjez: 1 kom

Paradajz koncentrat: 200 ml

Paprika: 1 kom

Bijeli luk: 2 čehna

Luk: 1 glavica

Biber: Prstohvat

Mlijeko: 200 ml

Maslac: 2 kašike

Brašno : 140 g

So : 1 kašika

Ulje: 2 kašike

Jaja: 1 kom

Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete.