Emaida

Brodići od tikvica

Jedno "šarmantno" jelo od tikvica

Emaida

Brodići od tikvica

Jedno "šarmantno" jelo od tikvica

Sastojci:

Tikvice: 3 kom

Luk: 1 glavica

Bijeli luk: 3 čehna

Biber: 1 kašičica

Mljeveno meso: 300 g

Tajna mješavina za šarenu dolmu: 25 g

Voda: 70 ml

Paradajz koncentrat: 250 ml

Bosiljak: 1 kašičica

Origano: 1 kašičica

Ulje: Po potrebi

Priprema:

Tikvice oprati, prepoloviti po dužini, pa izdubiti sredinu sa sjemenkama. Ostaviti sa strane dok pripremimo meso.

Na ulju propržiti sitno isječene lukove, dok ne postanu staklasti pa dodati mljeveno meso pomiješano sa pola paketa Tajna mješavine za šarenu dolmu (pripremljene sa vodom), bosiljkom, origanom i biberom.

Izdinstati meso, pa preliti sve sa paradajz koncentratom, smanjiti temperaturu pa ostaviti da se krčka dok se paradajz koncentrat ne reducira i smjesa postane gusta i pogodna za punjenje.

Smjesu malo ohladite kad je gotova, a brodiće od tikvica posložiti na pomašćen pleh.

Napunite brodiće smjesom od mesa i pecite u zagrijanoj rerni pola sata na 200 stepeni, a potom još 20 minuta na 230 stepeni.

Sastojci:

Tikvice: 3 kom

Luk: 1 glavica

Bijeli luk: 3 čehna

Biber: 1 kašičica

Mljeveno meso: 300 g

Tajna mješavina za šarenu dolmu: 25 g

Voda: 70 ml

Paradajz koncentrat: 250 ml

Bosiljak: 1 kašičica

Origano: 1 kašičica

Ulje: Po potrebi

Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete.