Tikvice punjene krompirom
Preukusan način da iskoristite tikvice
Tikvice punjene krompirom
Preukusan način da iskoristite tikvice
Sastojci:
Tikvice: 4 kom
Krompir: 5 kom
Mrkva: 1 kom
Luk: 1 kom
Tajna začin: 3 kašike
Biber: 1 kašičica
Pileći file u ovitku: 50 g
Vrhnje za kuhanje: 150 ml
So: Po potrebi
Priprema:
4 tikvice (približno jednake veličine)
5 kom krompira
1 mrkva
1 glavica luka
3 kašike Tajna začina
1 kašičica bibera
50 g pilećeg filea u ovitku ili skuhanog pilećeg filea
Po potrebi so
150 ml vrhnja za kuhanje
Tikvice operite, očistite od eventualnih oštećenja, izrežite na više dijelova, veličine otprilike 4 cm, te im izdubite sredinu.
Krompir ogulite i naribajte krupno. Uradite isto sa mrkvom a luk sitno nasjeckajte.
Umjesto pilećeg fileta u ovitku možete koristiti i skuhan pileći file koji ćete sitno nasjeći u smjesu od povrća, a u suprotnom file iz ovitku naribajte.
Ukoliko imate ostataka od tikvice i njih dodajte naribane smjesi. Dodajte biber, Tajna začin, po ukusu soli i dobro izmiješajte smjesu za punjenje.
Tikvice punite pripremljenom smjesom pa pecite pola sata na 200 stepeni. Nakon pola sata prelijte tikvice vrhnjem za kuhanje pa vratite u rerni još pola sata da se ispeku do kraja.
Sastojci:
Tikvice: 4 kom
Krompir: 5 kom
Mrkva: 1 kom
Luk: 1 kom
Tajna začin: 3 kašike
Biber: 1 kašičica
Pileći file u ovitku: 50 g
Vrhnje za kuhanje: 150 ml
So: Po potrebi