Emaida

Šarene ćuftice

Malo drugačije ćufte

Emaida

Šarene ćuftice

Malo drugačije ćufte

Sastojci:

Mljeveno meso: 400g

Bulgur: 150g

Tajna mješavina za ćufte: 1 pak

Tajna začin: 1 kašika

Paradajz pire: 3 kašike

Vispak mljevena crvena paprika: 1 kašika

Bosiljak: 1 kašičica

Mljeveni bijeli luk: 1 kašičica

Crveni luk: 1 glavica

Biber: 1 kašičica

Griz: 100 g

Ulje: Po potrebi

So: Po potrebi

Priprema:

Potopiti bulgur u 100 ml tople vode, otprilike pola sata.

Nakon toga pomiješati mljeveno meso, sitno sjeckani crveni luk, mljeveni bijeli luk, biber, malo ulja, griz, dobro izmiješati pa ostaviti 10tak minuta u frižideru.

Nakon toga mokrim rukama oblikujte male ćuftice pa ih pržite na ulju, dok ne porumene. Kad ćuftice porumene izvadite ih iz tave pa u nju dodajte paradajz pire, kašiku mljevene crvene paprike, malo propržite pa dodajte 700 ml vode, izmiješajte, dodajte bosiljak, kašiku Tajna začina, malo soli i ostavite da se kuha dok se smjesa malo ne zgusne. Tad ponovo vratite ćuftice i poklopite tavi, povremeno ih lagano okrenite kako bi upile što više sosa. Budite pažljivi prilikom okretanja ćuftica i to radite minimalno jer su dosta krhkije nego klasične ćufte pa se lako mogu raspasti.

Poslužite uz prilog po vlastitoj želji, ja sam ovaj put koristila domaće rezance.

Sastojci:

Mljeveno meso: 400g

Bulgur: 150g

Tajna mješavina za ćufte: 1 pak

Tajna začin: 1 kašika

Paradajz pire: 3 kašike

Vispak mljevena crvena paprika: 1 kašika

Bosiljak: 1 kašičica

Mljeveni bijeli luk: 1 kašičica

Crveni luk: 1 glavica

Biber: 1 kašičica

Griz: 100 g

Ulje: Po potrebi

So: Po potrebi

Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete.