Šarene ćuftice
Malo drugačije ćufte
Šarene ćuftice
Malo drugačije ćufte
Sastojci:
Mljeveno meso: 400g
Bulgur: 150g
Tajna mješavina za ćufte: 1 pak
Tajna začin: 1 kašika
Paradajz pire: 3 kašike
Vispak mljevena crvena paprika: 1 kašika
Bosiljak: 1 kašičica
Mljeveni bijeli luk: 1 kašičica
Crveni luk: 1 glavica
Biber: 1 kašičica
Griz: 100 g
Ulje: Po potrebi
So: Po potrebi
Priprema:
Potopiti bulgur u 100 ml tople vode, otprilike pola sata.
Nakon toga pomiješati mljeveno meso, sitno sjeckani crveni luk, mljeveni bijeli luk, biber, malo ulja, griz, dobro izmiješati pa ostaviti 10tak minuta u frižideru.
Nakon toga mokrim rukama oblikujte male ćuftice pa ih pržite na ulju, dok ne porumene. Kad ćuftice porumene izvadite ih iz tave pa u nju dodajte paradajz pire, kašiku mljevene crvene paprike, malo propržite pa dodajte 700 ml vode, izmiješajte, dodajte bosiljak, kašiku Tajna začina, malo soli i ostavite da se kuha dok se smjesa malo ne zgusne. Tad ponovo vratite ćuftice i poklopite tavi, povremeno ih lagano okrenite kako bi upile što više sosa. Budite pažljivi prilikom okretanja ćuftica i to radite minimalno jer su dosta krhkije nego klasične ćufte pa se lako mogu raspasti.
Poslužite uz prilog po vlastitoj želji, ja sam ovaj put koristila domaće rezance.
Sastojci:
Mljeveno meso: 400g
Bulgur: 150g
Tajna mješavina za ćufte: 1 pak
Tajna začin: 1 kašika
Paradajz pire: 3 kašike
Vispak mljevena crvena paprika: 1 kašika
Bosiljak: 1 kašičica
Mljeveni bijeli luk: 1 kašičica
Crveni luk: 1 glavica
Biber: 1 kašičica
Griz: 100 g
Ulje: Po potrebi
So: Po potrebi