BUREK
BUREK
Sastojci:
Brašna: 350 gr
Soli: 1 velika kašika
Tople vode: 250 ml
Mljevenog mesa : 400 gr
Luka: 1 srednja glavica
Krompira: 2
Soli: 1 mala kašičica
Tajna začina za burek: 2 male kašičice
Maslaca: 20 gr
Priprema:
•U posudu staviti brašno, so i po malo dodavati toplu vodu dok ne dobijete fino tijesto koje se odvaja od posude. Prekriti krpom i ostaviti 2 sata.
•Nakon toga staviti tijesto na pobrašnjenu radnu površinu ili na čaršaf i malo oblikovati jufku. Razviti jufku prečnika 40-50 cm i premazati je uljem. Ostaviti da odstoji 10tak minuta. Jufku razvući rukama, stavljati nadjev i rolati.
•Na ovu količinu brašna ide 400 gr mljevenog mesa u koje dodamo isjeckan krompir ili luk.
•U drugu zdjelicu stavimo 2 kašičice Tajna začina za burek, malo vode i sol i ostavimo 5 min da odstoji. To sve stavimo u veću zdjelu i izmješamo.
•Pitu stavljati u prethodno zagrijanu pečnicu na 250 stepeni, peći dok ne porumeni sa obe strane.
•Pečenu pitu premažemo sa maslacem a može i da je polijemo sa malo vode.
▪︎Prijatno!
<!--/data/user/0/com.samsung.android.app.notes/files/clipdata/clipdata_bodytext_220515_191134_427.sdocx-->
Sastojci:
Brašna: 350 gr
Soli: 1 velika kašika
Tople vode: 250 ml
Mljevenog mesa : 400 gr
Luka: 1 srednja glavica
Krompira: 2
Soli: 1 mala kašičica
Tajna začina za burek: 2 male kašičice
Maslaca: 20 gr