Emaida

Sarmice od tikvica

Neobične, ukusne, jednostavne za pripremu

Emaida

Sarmice od tikvica

Neobične, ukusne, jednostavne za pripremu

Sastojci:

Bulgur: 100 g

Vrela voda: 100 ml

Crveni luk: 1 komad

Bijeli luk: 1 čehno

So: 1 kašičica

Mljeveno meso: 200 g

Tajna mješavina za šarenu dolmu: 50 g

Voda: 300 ml

Pasta od paradajza: 2 kašike

Ulje : 60 ml

Tikvice: 3-4 komada

Priprema:

Bulgur preliti vrelom vodom, prekriti folijom i ostaviti 10 minuta. 

U natopljen bulgur dodati mljeveno meso, isjeckani crveni luk, kašiku paste od paradajza, usitnjeno 1 čehno bijelog luka, kašičicu soli, Tajna mješavinu za šarenu dolmu, i bibera po želji.

Sve izmiješati i sjediniti. 

Tikvice isjeći na tanke trake pomoću noža za guljenje. Najbolje je koristiti tikvice bez ili sa sasvim malo sjemenki.

Na jedan kraj trake stavite kašiku smjese od mesa i bulgura pa zarolajte traku u sarmicu. Redajte sarme jednu do druge u vatrostalnu ili neku drugu dublju tepsiju.

Pomiješati kašiku paste od paradajza, ulje i 300 ml vode pa prelijte preko sarmica.

Pecite 20 minuta na 200 stepeni, potom smanjite na 180 stepeni i pecite još sat vremena.

Sastojci:

Bulgur: 100 g

Vrela voda: 100 ml

Crveni luk: 1 komad

Bijeli luk: 1 čehno

So: 1 kašičica

Mljeveno meso: 200 g

Tajna mješavina za šarenu dolmu: 50 g

Voda: 300 ml

Pasta od paradajza: 2 kašike

Ulje : 60 ml

Tikvice: 3-4 komada

Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete.