Sarmice od tikvica
Neobične, ukusne, jednostavne za pripremu
Sarmice od tikvica
Neobične, ukusne, jednostavne za pripremu
Sastojci:
Bulgur: 100 g
Vrela voda: 100 ml
Crveni luk: 1 komad
Bijeli luk: 1 čehno
So: 1 kašičica
Mljeveno meso: 200 g
Tajna mješavina za šarenu dolmu: 50 g
Voda: 300 ml
Pasta od paradajza: 2 kašike
Ulje : 60 ml
Tikvice: 3-4 komada
Priprema:
Bulgur preliti vrelom vodom, prekriti folijom i ostaviti 10 minuta.
U natopljen bulgur dodati mljeveno meso, isjeckani crveni luk, kašiku paste od paradajza, usitnjeno 1 čehno bijelog luka, kašičicu soli, Tajna mješavinu za šarenu dolmu, i bibera po želji.
Sve izmiješati i sjediniti.
Tikvice isjeći na tanke trake pomoću noža za guljenje. Najbolje je koristiti tikvice bez ili sa sasvim malo sjemenki.
Na jedan kraj trake stavite kašiku smjese od mesa i bulgura pa zarolajte traku u sarmicu. Redajte sarme jednu do druge u vatrostalnu ili neku drugu dublju tepsiju.
Pomiješati kašiku paste od paradajza, ulje i 300 ml vode pa prelijte preko sarmica.
Pecite 20 minuta na 200 stepeni, potom smanjite na 180 stepeni i pecite još sat vremena.
Sastojci:
Bulgur: 100 g
Vrela voda: 100 ml
Crveni luk: 1 komad
Bijeli luk: 1 čehno
So: 1 kašičica
Mljeveno meso: 200 g
Tajna mješavina za šarenu dolmu: 50 g
Voda: 300 ml
Pasta od paradajza: 2 kašike
Ulje : 60 ml
Tikvice: 3-4 komada