Emaida

Puding od narandže s karamel prelivom

Osvježavajući desert zaslađen preukusnim karamel prelivom, napravljen od samo 4 sastojka

Emaida

Puding od narandže s karamel prelivom

Osvježavajući desert zaslađen preukusnim karamel prelivom, napravljen od samo 4 sastojka

Sastojci:

Sok od naranže: 700 ml

Laganini puding od vanilije: 2 kom

Vrhnje za šlag: 100 ml

Karamele od lješnjaka: 100 g

Priprema:

U 100 ml soka od narandže razmutiti oba pudinga od vanilije. Pripazite da vam ne ostanu grudvice od pudinga.

Preostalih 600 ml soka staviti na vatru da prokuha. Kad je sok prokuhao maknite šerpu sa vatre, pa lagano, uz stalno miješanje pjenačom ulijte razmućeni puding. 

Smanjite vatru pa vratite šerpu uz stalno miješanje još kratko na vatru. Kad se puding zgusne maknite sa vatre.

Tako vreo puding odmah sipajte u kalupe, ja sam koristila silikonske kalupe za mafine.

Ostavite u frižider da se puding ohladi i stegne. Dok se puding hladi napravite preliv od karamele.

Za preliv je potrebno da na laganoj vatri u 100 ml vrhnja za šlag otopite karamele od lješnjaka, prethodno usitnjene. Kad dodate karamele potrebno je da stalno miješajte smjesu da bi se karamele ravnomjerno rastopile te kako se ne bi zalijepile za dno posude.

Po mogućnosti birajte neke mekše karamele kako biste sebi olakšali proces topljenja.

Kad ste ravnomjerno otopili karamele ostavite posudu s prelivom da se kratko ohladi, time će sam preliv dobiti nešto gušći teksturu i izgledati puno ljepše kad ga prelijte preko pudinga. Ja sam ovaj put u žurbi prelila još uvijek tečan karamel tako da efekat na fotografiji nije potpun.

Kad je preliv spreman, polako prevrnite puding iz kalupa na tanjurić u kome ćete ga poslužiti i stavite jednu do dvije kašike karamel prelivom, sve više od toga će biti previše, jer je potrebno da  se uz slatkoću karamela osjeti i svježina pudinga.

Sastojci:

Sok od naranže: 700 ml

Laganini puding od vanilije: 2 kom

Vrhnje za šlag: 100 ml

Karamele od lješnjaka: 100 g

Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete.