Mini cheesecake od narandže
Omjer je za kalup od 18 cm, ukoliko koristite veći kalup samo stavite duplu količinu sastojaka
Mini cheesecake od narandže
Omjer je za kalup od 18 cm, ukoliko koristite veći kalup samo stavite duplu količinu sastojaka
Sastojci:
Mljeveni keks: 150 g
Margarin ili maslac: 70 g
Med: 1 kašika
Sok od iscijeđene narandže: 150 ml
Vrhnje za šlag: 100 ml
Sirni namaz, po želji: 150 g
Šećer u prahu: 4 kašike
Instant želatina: 1/2 pak
Žele bombone: Po želji
Preliv za torte: 1/2 pak
Priprema:
Podloga
Za podlogu koristimo mljeveni keks, otopljen margarin ili maslac, 1 kašiku meda i 50 ml svježeg soka od narandže.
Možete koristiti i druge sokove od narandže ali svježi sok ipak daje najljepši ukus.
Sve sastojke sjediniti pa u kalupu formirati kompaktnu podlogu i ostaviti u frižider da se malo stegne dok pripremimo kremu.
Krema
Umutiti vrhnje za šlag sa 3 kašike šećera u prahu i vanilin šećerom, dodati sirni namaz, pa mutiti još kratko da se sve sjedini.
Potom uz uključen mikser postepeno dodavati instant želatinu konstantno miješajući kako bi se ravnomjerno rasporedila u smjesi. Nanijeti gotovu kremu na pripremljenu koru i ostaviti u frižideru da se stegne.
Umjesto instant želatine možete koristiti i klasičan želatinu pripremljen prema uputama sa vrećice, samo što je postupak puno brži sa instant želatinom.
Preliv na vrhu
Pripremiti prema uputstvu sa vrećice, poredati na ohlađen kolač usitnjene žele bombone pa preliti kratko ohlađenim prelivom
Sastojci:
Mljeveni keks: 150 g
Margarin ili maslac: 70 g
Med: 1 kašika
Sok od iscijeđene narandže: 150 ml
Vrhnje za šlag: 100 ml
Sirni namaz, po želji: 150 g
Šećer u prahu: 4 kašike
Instant želatina: 1/2 pak
Žele bombone: Po želji
Preliv za torte: 1/2 pak