Baklava
Tradicionalno i fino
Baklava
Tradicionalno i fino
Sastojci:
Jufka: 1kg
Orasi: 1kg
Maslac: 250g
Ulje : 200ml
Šečer: 1200g
Voda: 1200ml
Priprema:
Potrebno:Jufke orasi maslac ulje
Priprema:Orahe samljet ili sitno isjeckat maslac ulje pomjesat i rastopit.
Tepsiju broj 40 premazemo maslacom i slažemo baklavu.Na dno stavimo 3 lista koje samo premazujemo s mješavinom maslaca i ulja pa tek onda ide red jufke red oraha dok sve ne potrošimo i na kraju opet isto stavimo 3 lista jufke samo premazujemo i redamo jedan na drugi. Gotovu izrezanu baklavu prelijemo sa mjesavinom maslaca i ulja i ostavimo tako 15 min prije pecenja.Zagrijem rernu na 230 i pecem baklavu dok ne porumeni oko 15 min onda smanjim na 150 i pecem jos 1 sat i 30 min.
Agda :1200g šecera 1200ml vode stavit da kuha kad prokuha nastavit kuhat 10 min na kraju dodat pola iscjedženog limuna.
Zalijevam:
Topla baklava topla agda
Sastojci:
Jufka: 1kg
Orasi: 1kg
Maslac: 250g
Ulje : 200ml
Šečer: 1200g
Voda: 1200ml