NerminaSpahic

Sogan dolma

Rucak za deset

NerminaSpahic

Sogan dolma

Rucak za deset

Sastojci:

Mljeveno meso: 500 gr

Riza: 100 gr

Glavice luka: 8-10

Zacini: Po zelji

Tajna zacin: Jedna kesica

Priprema:

Potrebno:
-500 gr mljevenog mesa
-tri pune šake riže
-8-10 manjih glavica luk
-vegeta#tajnazacin
-paprike#vispak
-bibera
Priprema:
Luk očistiti i staviti u ključalu vodu da se kuha na 5-6 minuta.Ne smijete prekuhati luk,inaće će se raspadati.Staviti u hladnu vodu da se ohladi dok zamjesimo punjenje.
Dobro zamjesiti mljeveno meso,začine(vegetu,#tajnazacin i biber),rizu.
Kada se luk ohladi,polako pocnemo odvajati slojeve trudeći se da se ne raspadnu krugovi.ako se raspadnu nije problem,samo napunite i preklopite,praveći ponovo krug.
Ovdje nema nikakvih trikova koji bi mogli pomoći,potrebno je sam mirne i nježne ruke i strpljenja.
Najmanjim središnjim dijelovima se ne zamarajte,ostavite ih kakva jesu.
Nježno punite luk sa smjesom i stavljajte u šerpu.Tokom punjenja pritisnite meso u luk da popunite svako mjesto.
Pouljite i stavite na ringlu,kada čujete da se počelo peći(1-2 minuta) prelijte vodom dok u potpunosti ne prekrije lukovice.Prekrijte poklopcem i ostavite da se krčka na najvećoj temperaturi,sve dok ne nestane vode.Kada nestane vode,ponovo je dodati dok ne prekrije,pustitie da ponovo zavrije,smanjiti temperatura na srednju i poklopiti.
Otprilike se kuha pola sata,no za svaki slučaj,najlakše će te provjeriti tako što će te vidjeti da li je riža u potpunosti kuhana.Ako jeste onda ste gotovi.
Napravite zapršku od dvije kaškice brašna,kaškicu crvene paprike i vode po potrebi.Kaškicom lagano sipajte u sos zapršku,malo mješajući ako treba te pustiti da sos krčka na maloj temeperaturi još 3-5 minuta.

Sastojci:

Mljeveno meso: 500 gr

Riza: 100 gr

Glavice luka: 8-10

Zacini: Po zelji

Tajna zacin: Jedna kesica

Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete.