tajnakuhinje

Sarma u japraku

Omiljeno tradicionalno jelo za sve generacije.

tajnakuhinje

Sarma u japraku

Omiljeno tradicionalno jelo za sve generacije.

Sastojci:

Mljeveno meso: 300g

Listovi grožđa: 30kom

Riža: 150g

Mladi luk: 100g

Ulje: 1dl

Maslac: 50g

Biber Vispak: 1 kašikica

Sol: 2 kašikice

Crvena paprika Vispak: 1 kašika

Tajna mješavina za šarenu dolmu Vispak: 1kom

Tajna začin Vispak : 1 kašika

Priprema:

Listove grožđa kratko blanširati da omekšaju, u vodu dodati limun ili sirće. Na tavi prodinstati crveni luk, dodati meso, pa sve prodinstati zajedno. Rižu kratko prokuhati u slanoj vodi i ocijediti. Pomiješati rižu sa mesom i lukom, dodati Tajna začin i biber, te izmiješati i puniti sarme.  Sarme redati u posudu i kada je gotovo zaliti sa vodom i kuhati oko 60 minuta. Kada je sarma gotova servirati na tanjir i preliti sa umakom.

Umak:

Na ulju i maslacu popržiti crvenu papriku, dodati vrhnje z kuhanje i Tajnu, sačekati da se sastojci sjedine i preliti preko sarme.

Sastojci:

Mljeveno meso: 300g

Listovi grožđa: 30kom

Riža: 150g

Mladi luk: 100g

Ulje: 1dl

Maslac: 50g

Biber Vispak: 1 kašikica

Sol: 2 kašikice

Crvena paprika Vispak: 1 kašika

Tajna mješavina za šarenu dolmu Vispak: 1kom

Tajna začin Vispak : 1 kašika

Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete.
AmelaIseni 2019-08-18 13:14:32
Super
Kfehima 2019-09-04 11:12:27
Odlican umak :)