Emaida

Punjeni uštipak

Mekano i ukusno tijesto koje možete puniti po svojoj želji, raznim mesom, povrćem

Emaida

Punjeni uštipak

Mekano i ukusno tijesto koje možete puniti po svojoj želji, raznim mesom, povrćem

Sastojci:

Brašno: 350 g

Jaja: 2 kom

Laganini prašak za pecivo: 1 kom

Pavlaka: 4 kašike

Toplo mlijeko: 1 mala časa

So: Prstohvat

Ulje: 2 kašike plus količina potrebna za prženje

Pileći file: 400 g

Vrhnje za kuhanje: 200 ml

Tajna dodatak jelima za pečenu piletinu: 2 kašike

Luk: 1 kom

Priprema:

Umutiti sve mokre sastojke (jaja, mlijeko, pavlaku, ulje) pa dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo i solju. Zamijeniti kašikom pa prebaciti na pobrašnjenu površinu i na brašnu izraditi mekano tijesto koje se ne lijepi.

Po potrebi dodavati još malo brašna, tijesto treba da je mekano kao za pite. Pripremljeno potom podijelite na tri ili četiri loptice, zavisno kolike uštipke želite, odnosno u kolikoj ćete posudi pržiti, jer budu baš veliki. Svaku lopticu razviti u oblik kruga, ne pretanko, otprilike da je debljina 1 cm, te ostavite 5 minuta da malo odstoje.

Prije uštipak pripremite piletinu, ili neki drugi nadjev po svom osobnom ukusu.

Piletinu i luk pružimo prvo na jačoj a potom na slabijoj vatri, dodamo Tajna dodatak za pečenu piletinu pa zalijemo sve sa vrhnjem za kuhanje. Ostavimo da se krčka na laganoj vatri dok smjesa ne postane gusta pa skinemo da se ohladi dok pripremio uštipke.

Na polovicu krugova stavimo nadjev (ne i na rubove) pa drugom polovicom preklopimo. Krajeve stisnemo rukama ili viljuškom kako nam nadjev ne bi iscurio prilikom prženja.

Peći u ulju, na manjoj vatri da bi fino narasli, kratko jednu pa drugu stranu.

Sastojci:

Brašno: 350 g

Jaja: 2 kom

Laganini prašak za pecivo: 1 kom

Pavlaka: 4 kašike

Toplo mlijeko: 1 mala časa

So: Prstohvat

Ulje: 2 kašike plus količina potrebna za prženje

Pileći file: 400 g

Vrhnje za kuhanje: 200 ml

Tajna dodatak jelima za pečenu piletinu: 2 kašike

Luk: 1 kom

Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete.