Punjeni uštipak
Mekano i ukusno tijesto koje možete puniti po svojoj želji, raznim mesom, povrćem
Punjeni uštipak
Mekano i ukusno tijesto koje možete puniti po svojoj želji, raznim mesom, povrćem
Sastojci:
Brašno: 350 g
Jaja: 2 kom
Laganini prašak za pecivo: 1 kom
Pavlaka: 4 kašike
Toplo mlijeko: 1 mala časa
So: Prstohvat
Ulje: 2 kašike plus količina potrebna za prženje
Pileći file: 400 g
Vrhnje za kuhanje: 200 ml
Tajna dodatak jelima za pečenu piletinu: 2 kašike
Luk: 1 kom
Priprema:
Umutiti sve mokre sastojke (jaja, mlijeko, pavlaku, ulje) pa dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo i solju. Zamijeniti kašikom pa prebaciti na pobrašnjenu površinu i na brašnu izraditi mekano tijesto koje se ne lijepi.
Po potrebi dodavati još malo brašna, tijesto treba da je mekano kao za pite. Pripremljeno potom podijelite na tri ili četiri loptice, zavisno kolike uštipke želite, odnosno u kolikoj ćete posudi pržiti, jer budu baš veliki. Svaku lopticu razviti u oblik kruga, ne pretanko, otprilike da je debljina 1 cm, te ostavite 5 minuta da malo odstoje.
Prije uštipak pripremite piletinu, ili neki drugi nadjev po svom osobnom ukusu.
Piletinu i luk pružimo prvo na jačoj a potom na slabijoj vatri, dodamo Tajna dodatak za pečenu piletinu pa zalijemo sve sa vrhnjem za kuhanje. Ostavimo da se krčka na laganoj vatri dok smjesa ne postane gusta pa skinemo da se ohladi dok pripremio uštipke.
Na polovicu krugova stavimo nadjev (ne i na rubove) pa drugom polovicom preklopimo. Krajeve stisnemo rukama ili viljuškom kako nam nadjev ne bi iscurio prilikom prženja.
Peći u ulju, na manjoj vatri da bi fino narasli, kratko jednu pa drugu stranu.
Sastojci:
Brašno: 350 g
Jaja: 2 kom
Laganini prašak za pecivo: 1 kom
Pavlaka: 4 kašike
Toplo mlijeko: 1 mala časa
So: Prstohvat
Ulje: 2 kašike plus količina potrebna za prženje
Pileći file: 400 g
Vrhnje za kuhanje: 200 ml
Tajna dodatak jelima za pečenu piletinu: 2 kašike
Luk: 1 kom