Emaida

Hurmasice s pekmezom

Slatke, slađe, najslađe

Emaida

Hurmasice s pekmezom

Slatke, slađe, najslađe

Sastojci:

Margarin: 125 g

Biljni mrs: 125 g

Šećer: 600 g

Jaje: 1 kom

Žumance: 1 kom

Pekmez: 300 ml

Brašno: 400-450 g

Laganini prašak za pecivo: 1 kom

Voda: 700 ml

Priprema:

Umutiti jaje, žumance, 100 g šećera, margarin i biljni mrs, blago rastopljene.

Uz uključen mikser postepeno dodati 100 ml pekmeza i brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Tačna količina brašna ovisi o veličini jajeta. 

Tijesto ohladiti i oblikovati hurmasice. Peći ih 10 minuta na 200 stepeni u prethodno zagrijanoj rerni i još 30 minuta na 150 stepeni.

Za agdu je potrebno 200 ml pekmeza, 700 ml vode i 500 g šećera prokuhati i od trenutka vrenja kuhati 10 minuta na slabijoj vatri.

Vrele hurmasice preliti mlakom agdom. Ohladiti i poslužiti.

Sastojci:

Margarin: 125 g

Biljni mrs: 125 g

Šećer: 600 g

Jaje: 1 kom

Žumance: 1 kom

Pekmez: 300 ml

Brašno: 400-450 g

Laganini prašak za pecivo: 1 kom

Voda: 700 ml

Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete.