Hurmasice s pekmezom
Slatke, slađe, najslađe
Hurmasice s pekmezom
Slatke, slađe, najslađe
Sastojci:
Margarin: 125 g
Biljni mrs: 125 g
Šećer: 600 g
Jaje: 1 kom
Žumance: 1 kom
Pekmez: 300 ml
Brašno: 400-450 g
Laganini prašak za pecivo: 1 kom
Voda: 700 ml
Priprema:
Umutiti jaje, žumance, 100 g šećera, margarin i biljni mrs, blago rastopljene.
Uz uključen mikser postepeno dodati 100 ml pekmeza i brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Tačna količina brašna ovisi o veličini jajeta.
Tijesto ohladiti i oblikovati hurmasice. Peći ih 10 minuta na 200 stepeni u prethodno zagrijanoj rerni i još 30 minuta na 150 stepeni.
Za agdu je potrebno 200 ml pekmeza, 700 ml vode i 500 g šećera prokuhati i od trenutka vrenja kuhati 10 minuta na slabijoj vatri.
Vrele hurmasice preliti mlakom agdom. Ohladiti i poslužiti.
Sastojci:
Margarin: 125 g
Biljni mrs: 125 g
Šećer: 600 g
Jaje: 1 kom
Žumance: 1 kom
Pekmez: 300 ml
Brašno: 400-450 g
Laganini prašak za pecivo: 1 kom
Voda: 700 ml