Hljeb sa sjemenkama suncokreta i lana
Nutritivno bogatiji bijeli hljeb
Hljeb sa sjemenkama suncokreta i lana
Nutritivno bogatiji bijeli hljeb
Sastojci:
Brašno: 500g
Topla voda: 200-300ml
Suhi kvasac: 1 kašika
So: 1 kašičica
Šećer: 1 kašičica
Laganini prašak za pecivo: 1 kom
Mljeveni lan: 1 kašika
Sjeme suncokreta: 1 šolja
Priprema:
U zdjeli pomiješati vodu, kvasac i šećer i ostaviti da kvasac zapjeni. U drugoj zdjeli sastaviti suhe sastojke (brašno, prašak za pecivo, so, sjemenke).
Kad se kvasac aktivirao postepeno dodavati suhe sastojke miješajući kapijom. Kad smo dodali svu količinu još zamijeniti rukom dok ne dobijemo lijepo kompaktno tijesto.
Prekriti krpom i ostaviti da se tijesto udupla. Nakon toga, tijesto izvaditi na pobrašnjenu površinu, razvući rukama ili oklagijođ pa zarolati i ubaciti u pleh za pečenje. Pokvariti vodom pa posuti sjemenkama suncokreta.
Ostaviti da još malo nadođe pa peći 30 minuta na 200 stepeni.
Sastojci:
Brašno: 500g
Topla voda: 200-300ml
Suhi kvasac: 1 kašika
So: 1 kašičica
Šećer: 1 kašičica
Laganini prašak za pecivo: 1 kom
Mljeveni lan: 1 kašika
Sjeme suncokreta: 1 šolja