Emaida

Hljeb sa sjemenkama suncokreta i lana

Nutritivno bogatiji bijeli hljeb

Emaida

Hljeb sa sjemenkama suncokreta i lana

Nutritivno bogatiji bijeli hljeb

Sastojci:

Brašno: 500g

Topla voda: 200-300ml

Suhi kvasac: 1 kašika

So: 1 kašičica

Šećer: 1 kašičica

Laganini prašak za pecivo: 1 kom

Mljeveni lan: 1 kašika

Sjeme suncokreta: 1 šolja

Priprema:

U zdjeli pomiješati vodu, kvasac i šećer i ostaviti da kvasac zapjeni. U drugoj zdjeli sastaviti suhe sastojke (brašno, prašak za pecivo, so, sjemenke). 

Kad se kvasac aktivirao postepeno dodavati suhe sastojke miješajući kapijom. Kad smo dodali svu količinu još zamijeniti rukom dok ne dobijemo lijepo kompaktno tijesto. 

Prekriti krpom i ostaviti da se tijesto udupla. Nakon toga, tijesto izvaditi na pobrašnjenu površinu, razvući rukama ili oklagijođ pa zarolati i ubaciti u pleh za pečenje. Pokvariti vodom pa posuti sjemenkama suncokreta.

Ostaviti da još malo nadođe pa peći 30 minuta na 200 stepeni.

Sastojci:

Brašno: 500g

Topla voda: 200-300ml

Suhi kvasac: 1 kašika

So: 1 kašičica

Šećer: 1 kašičica

Laganini prašak za pecivo: 1 kom

Mljeveni lan: 1 kašika

Sjeme suncokreta: 1 šolja

Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete.