Emaida

Okruglice od krompira i mladog luka na mesu

Iskoristite mladi luk na malo drugačiji način

Emaida

Okruglice od krompira i mladog luka na mesu

Iskoristite mladi luk na malo drugačiji način

Sastojci:

Crveni luk: 1 kom

Bijeli luk: 2 česma

Mrkva: 1 kom

Juneće meso: 500g

Mljevena crvena paprika: 2 kašike

Pasirani paradajz: 200 ml

Biber: Po želji

So: Po želji

Voda: 500 ml

Krompir: 4-5 kom

Maslac: 40g

Mljeveni bijeli luk: Po želji

Mladi luk: 100g

Tajna začin : 1 kašika

Tajna dodatak jelima "Bosanski lonac": 50 g

Ulje: 2 kašike

Prezla: Po potrebi

Priprema:

Prodinstati sitno sjecani crveni i bijeli luk na ulju, potom dodati mrkvu pa meso nasječeno na sitne kockice i posoljeno. Kad sve zajedno kratko prodinstate, odgurnuti meso i povrće do rubova posude a na sredini propržiti 2 kašike mljevene crvene paprike, pa sve zajedno izmiješati.  Dodati Tajna dodatak jelima "Bosanski lonac" i bibera po želji, a potom i pasirani paradajz te sve zaliti sa pola litra vode i ostaviti da se krčka na laganoj vatri. Po potrebi dodati još prokuhane vode ako meso ne omekša a tečnost ispari. Kad je meso mekano a tekućina zgusnuta u sos jelo je gotovo.

U međuvremenu oguljene krompira skuhati i ocijediti. Dodati maslac u vreo krompir pa izgnječiti. U izgnječen i prohlađen krompir dodati Tajna začin, so, mljeveni bijeli luk, prezlu i sitno nasjecan mladi luk pa oblikovati kuglice koje ćete servirati na gotovo meso. Prezlu dodajte tek toliko da možete oblikovati kuglice.

Prijatno

Sastojci:

Crveni luk: 1 kom

Bijeli luk: 2 česma

Mrkva: 1 kom

Juneće meso: 500g

Mljevena crvena paprika: 2 kašike

Pasirani paradajz: 200 ml

Biber: Po želji

So: Po želji

Voda: 500 ml

Krompir: 4-5 kom

Maslac: 40g

Mljeveni bijeli luk: Po želji

Mladi luk: 100g

Tajna začin : 1 kašika

Tajna dodatak jelima "Bosanski lonac": 50 g

Ulje: 2 kašike

Prezla: Po potrebi

Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete.