Okruglice od krompira i mladog luka na mesu
Iskoristite mladi luk na malo drugačiji način
Okruglice od krompira i mladog luka na mesu
Iskoristite mladi luk na malo drugačiji način
Sastojci:
Crveni luk: 1 kom
Bijeli luk: 2 česma
Mrkva: 1 kom
Juneće meso: 500g
Mljevena crvena paprika: 2 kašike
Pasirani paradajz: 200 ml
Biber: Po želji
So: Po želji
Voda: 500 ml
Krompir: 4-5 kom
Maslac: 40g
Mljeveni bijeli luk: Po želji
Mladi luk: 100g
Tajna začin : 1 kašika
Tajna dodatak jelima "Bosanski lonac": 50 g
Ulje: 2 kašike
Prezla: Po potrebi
Priprema:
Prodinstati sitno sjecani crveni i bijeli luk na ulju, potom dodati mrkvu pa meso nasječeno na sitne kockice i posoljeno. Kad sve zajedno kratko prodinstate, odgurnuti meso i povrće do rubova posude a na sredini propržiti 2 kašike mljevene crvene paprike, pa sve zajedno izmiješati. Dodati Tajna dodatak jelima "Bosanski lonac" i bibera po želji, a potom i pasirani paradajz te sve zaliti sa pola litra vode i ostaviti da se krčka na laganoj vatri. Po potrebi dodati još prokuhane vode ako meso ne omekša a tečnost ispari. Kad je meso mekano a tekućina zgusnuta u sos jelo je gotovo.
U međuvremenu oguljene krompira skuhati i ocijediti. Dodati maslac u vreo krompir pa izgnječiti. U izgnječen i prohlađen krompir dodati Tajna začin, so, mljeveni bijeli luk, prezlu i sitno nasjecan mladi luk pa oblikovati kuglice koje ćete servirati na gotovo meso. Prezlu dodajte tek toliko da možete oblikovati kuglice.
Prijatno
Sastojci:
Crveni luk: 1 kom
Bijeli luk: 2 česma
Mrkva: 1 kom
Juneće meso: 500g
Mljevena crvena paprika: 2 kašike
Pasirani paradajz: 200 ml
Biber: Po želji
So: Po želji
Voda: 500 ml
Krompir: 4-5 kom
Maslac: 40g
Mljeveni bijeli luk: Po želji
Mladi luk: 100g
Tajna začin : 1 kašika
Tajna dodatak jelima "Bosanski lonac": 50 g
Ulje: 2 kašike
Prezla: Po potrebi