Gulaš
Gulaš
Sastojci:
junetine: 700 gr.
maslaca: 2-3 kasike
ulja: malo
crvenog luka: 2 glavice
bijelog luka: 2-3 cehna
mrkva: 1
so i biber: kolicina po zelji
Tajna zacina-dodatak jelima: malo
Tajna zacina za paprikas: 2 kasike
lovora: 1-2 lista
mljevene paprike - Vispak: 1 kasika
mljevene ljute paprike: 1 mala kasikica
paradajz sosa: 4-5 kasika
vode: oko 1 ipo l.
Za zgusnuti umak: ;
vode: pola solje
brasna ili gustina: 1 kasika
Priprema:
Luk sitno isjeckati i proprzit na nalo maslaca i ulja.
Luku dodati meso koje ste isjekli na kockice, isitnjeni bijeli luk i rendanu mrkvu uz stalno miješanje dok meso ne promjeni svoju boju.
Nakon toga dodati jednu i drugu papriku prodinstati još par minuta .
Dodajte preostale zacine,paradajz sos i zalite vodom .
Kad gulaš prokuha tad mu dodati lovorov list,
Smanjiti temperaturu i ostaviti tako da kuha oko 60 minuta ili više ako bude potrebno.
Kad meso omekša u vodi razmutiti brašno, paziti da ne ostane grudvica i polako sipati u gulaš da se dobije jedna fina gustoća.
Poslužiti sa pire krompirom ili tjesteninom.
Sastojci:
junetine: 700 gr.
maslaca: 2-3 kasike
ulja: malo
crvenog luka: 2 glavice
bijelog luka: 2-3 cehna
mrkva: 1
so i biber: kolicina po zelji
Tajna zacina-dodatak jelima: malo
Tajna zacina za paprikas: 2 kasike
lovora: 1-2 lista
mljevene paprike - Vispak: 1 kasika
mljevene ljute paprike: 1 mala kasikica
paradajz sosa: 4-5 kasika
vode: oko 1 ipo l.
Za zgusnuti umak: ;
vode: pola solje
brasna ili gustina: 1 kasika