KROFNE
Kao iz pekare
KROFNE
Kao iz pekare
Sastojci:
brašno: 500 g
mlijeko: 250 ml
germa: 1 kašika
šećer: 1 kašika
jaja: 1 kom
so: prstohvat
Laganini vanilin secer: 1 kom
Priprema:
Izmiješati brašno, germu, šećer, vanilin secer i so. Dodati jedno jaje, a zatim postepeno sipati mlijeko i mijesiti. Napravljeno tijesto pokriti krpom i ostavti 1h na sobnoj temperaturi. Nakon toga, tijesto promijesimo, oblikujemo krofne uz pomoć čaše, a onda ih pokrijemo krpom i ostavimo još 15 min, prevrnemo ih i opet pustimo da odstoje 15 minuta.
Pržimo ih na zagrijanom ulju na način da gornja dignuta strana krofne bude u ulje. Stavimo krofne u tavu sa uljem, poklopimo i čekamo da dobiju rumenu boju. Skinemo poklopac i prevrnemo ih na drugu stranu. Kada su ispržene sa obje strane, zvadimo ih u posudu obloženu kuhinjskim ubrusom.
Po želji krofne možete posuti šećerom u prahu ili ih puniti kremom ili marmeladom.
Prijatno !
Sastojci:
brašno: 500 g
mlijeko: 250 ml
germa: 1 kašika
šećer: 1 kašika
jaja: 1 kom
so: prstohvat
Laganini vanilin secer: 1 kom