Finska torta
Finska torta
Sastojci:
Jaja : 15 kom
Šećer : 15 kas
Mljeveni orasi : 300 gr
Čokolade za kuhanje : 300 gr
Laganini slag krema : 2 kesice
Mlijeko : 400 ml
Maslac : 250 gr
Priprema:
Odvojiti bjelanca od žumanjaka. U bjelanjke dodati 10 kasika šećera, a u žumanjke 5 kasika šećera. Umutiti mikserom i bjelanjke i žumanjke pa ih sastaviti. U jaja dodati istopljenu čokoladu i mljevene orahe sve sjediniti i polovinu ove smjese istresti u kalup za tortu i peći je 40 minuta na 200 stepeni. U drugu dio smjese dodati maslac i izmiješati. Ostaviti smjesu na hlađenje.
Kada se kora potpuno ohladi nanijeti ohlađeni fil.
400 ml mlijeka umutiti sa dvije Laganini slag kreme i ukrasiti tortu.
Sastojci:
Jaja : 15 kom
Šećer : 15 kas
Mljeveni orasi : 300 gr
Čokolade za kuhanje : 300 gr
Laganini slag krema : 2 kesice
Mlijeko : 400 ml
Maslac : 250 gr