Medena torta
Medena torta
Sastojci:
Jaja: 7
Šećer : 300 g
Med: 7 kašika
Soda bikarbona : 2 kašike
Maslac: 250 g
Brašno : 900 g
FIL: :
Mileram 30 %mm: 1200 g
Šećer: 7 šoljica srednje veličine
Priprema:
Razdvojiti bjelance i žumance.
Pjenasto izmiksati bjelanca sa 150 grama šećera, posebno izmikasati žumanca i 150 grama šećera.Zatim sjediniti žicom ili kašikom(ne miksati više).
Masu staviti da se kuha na pari, na umjerenoj temperaturi.
Postepeno miješati i kuhati oko 20 minuta.
Dok je zdjela na pari dodati med i sodu. Masa će početi pjeniti zbog reakcije sode.
Zatim dodati maslac izrezan na kockice i kuhati još 10 minuta na pari da se maslac istopi.
Masa treba biti potpuno hladna i onda dodavati postepeno brašno.
Kad zakuhamo tijesto, ostaviti ga u frižider oko sat vremena.
Ohlađeno tijesto podijeliti na 10 - 12 dijelova, zavisi od veličine kalupa.
Na pobrašnjenoj površini razvaljati svaku lopticu(dio tijesta).
Peći u kalupu obloženom pek papirom na 170 stepeni 5 minuta.
Dok se jedna kora peče pripremati drugu. I dobro paziti pri pečenju jer može brzo da izgori.
 __________________
Fil:
 
Sastojci:
Jaja: 7
Šećer : 300 g
Med: 7 kašika
Soda bikarbona : 2 kašike
Maslac: 250 g
Brašno : 900 g
FIL: :
Mileram 30 %mm: 1200 g
Šećer: 7 šoljica srednje veličine