Amiraa
Baklava sa keksom
Amiraa
Baklava sa keksom
Sastojci:
Jufke : 500 g
Orasi: 250 g
Mljeveni keks: 250 g
Maslac: 250 g
Jaje: 1
Agda: :
Šećer: 1 kg
Voda: 800 ml
Priprema:
Sjediniti orahe, keks, jaje i dodati malo maslaca.
Jufke izbrojati i podijeliti po 3, svaku jufku premazati maslacem a na rub treće staviti smjesu i zarolati i tako nastaviti dok ne potrošimo sastojke.
Redati u tepsiju premazanu maslacem.
Prije pečenja premazati sve maslacem i izrezati na željenu veličinu.
Peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni pola sata pa povećati temperaturu da porumeni.
Agda:
Vodu i šećer kuhati 7-8 minuta i ostaviti da se malo ohladi.
Vrelu baklavu zaliti
Sastojci:
Jufke : 500 g
Orasi: 250 g
Mljeveni keks: 250 g
Maslac: 250 g
Jaje: 1
Agda: :
Šećer: 1 kg
Voda: 800 ml