Amiraa
Baklava
Amiraa
Baklava
Sastojci:
Jufke : 500 g
Orasi: 500 g
Maslac : 250 g
Šećer : 1 kg
Voda: 900 ml
Priprema:
Jufke izbrojati i podijeliti po 3. Orahe usitniti ali ne skroz. Svaku jufku premazati maslacem. Drugu i treću jufku posuti sa orasima zarolati i tako nastaviti dok ne potrošimo sastojke.
Redati u tepsiju premazanu maslacem.
Prije pečenja premazati sve maslacem i izrezati na željenu veličinu.
Peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni pola sata pa povećati temperaturu da porumeni.
Agda:
Vodu i šećer kuhati 7-8 minuta i ostaviti da se malo ohladi.
Vrelu baklavu zaliti.
Sastojci:
Jufke : 500 g
Orasi: 500 g
Maslac : 250 g
Šećer : 1 kg
Voda: 900 ml