Mliječni hljeb
Ukusan, mekani hljeb.
Mliječni hljeb
Ukusan, mekani hljeb.
Sastojci:
Brašno: Oko 700 grama
Sol: Jedna kašikica
Germa: Jedna kašika
Mlijeko : 400 ml.
Jabučni ocat: Jedna kašika
Ulje: 1 dcl
Priprema:
Pomiješati brašno, germu i sol. Dodati kašikicu jabučnog ocata, 1 dcl ulja , pa mlakim mlijekom zamijesiti tijesto. Ostaviti poklopljeno ili pokriveno da se isprva diže samo pola sata. Nakon tog vremena, tijesto promijesiti pa opet ostaviti pokriveno da se diže. Ovaj put 45 minuta.
Oblikovati tijesto po želji. Prebaciti u lim ili kalup premazan s maslacem i pobrašnjen. Premazati sa malo mlijeka. Ostaviti da se diže još pola sata prije pečenja. Mliječni hljeb se peče 30 minuta na 190 stepeni. Prekriti da omekani.
Sastojci:
Brašno: Oko 700 grama
Sol: Jedna kašikica
Germa: Jedna kašika
Mlijeko : 400 ml.
Jabučni ocat: Jedna kašika
Ulje: 1 dcl