Meso sa bamijom
Staro bosansko jelo koje se sprema sa prirodnom ili sušenom bamijom i predstavlja specijalitet starih bosanskih porodica.
Meso sa bamijom
Staro bosansko jelo koje se sprema sa prirodnom ili sušenom bamijom i predstavlja specijalitet starih bosanskih porodica.
Sastojci:
Juneće meso: 1 kg
Suha bamija : 1 niz ( 100 gr)
Crveni luk: 200 gr
Bijeli luk: 3 češnja
Mrkva : 200g
Celer korijen : 100g
Paradajz svježi: 150g
Crvena mljevena paprika Vispak: 1 kašikica
Peršun list: 1 kašika
Tajna začin Vispak: 2 kašike
Sol: 1 kašikica
Bijeli biber: 1 kašikica
Ulje : 1dl
Brašno: 1 kašika
Priprema:
Priprema:
Meso isjeći na kockice pa poržiti sa crvenim i bijelim lukom, dodati sjeckanu mrkvu, pa sve zajedno dinstati na laganijoj vatri oko 90 minuta. Bamije prokuhati u vodi sa malo limuna ili sirćeta pa dodati u meso. Dodati ostale začine i Tajna mješavinu, podliti sa malo vode pa lagano promiješati. Paradajz isjeći na kockice , prodinstati dodati brašno, promiješati pa dodati u posudu sa mesom. Kuhati oko 2o minuta.
Sastojci:
Juneće meso: 1 kg
Suha bamija : 1 niz ( 100 gr)
Crveni luk: 200 gr
Bijeli luk: 3 češnja
Mrkva : 200g
Celer korijen : 100g
Paradajz svježi: 150g
Crvena mljevena paprika Vispak: 1 kašikica
Peršun list: 1 kašika
Tajna začin Vispak: 2 kašike
Sol: 1 kašikica
Bijeli biber: 1 kašikica
Ulje : 1dl
Brašno: 1 kašika